Jedno istraživanje pokazalo je da ćete brže smršati ako jedete veću količinu hranu niske energetske vrednosti i "gustine".

U takvu hranu spadaju su voće, povrće, ali i testenina i pirinač, koje imaju manje kalorija po gramu od hrane koja ima visoku energetsku "gustinu".

Daćemo vam primer – znate li koliko kalorija imaju sledeće namirnice?

Kašičica majoneza, 30 grama zrelog sira, devet većih komada čipsa, komad crvenog mesa veličine špila karata, četiri kašičice kristal šećera.

Zatim tri krastavca, jedna banana, dve glavice zelene salate, tri režnja ćuretine?

Imaju isto kalorija, otprilike po stotinu. A primetićete da ćete u drugoj grupi pojesti mnogo više, kada su u pitanju grami i količina.

Jednostavnije rečeno, ješćete fizički veće obroke, ali ćete unositi ispravnu količinu kalorija, koja će vam omogućiti da smršate.

"Glad je glavna prepreka za one koji pokušavaju da smršaju, a ova studija jasno pokazuje da manje porcije, i brojanje svake kalorije, očigledno nisu put ka ostvarenju tog cilja. Ljudi misle da moraju da budu užasno strogi prema sebi kada su na dijeti, da broje i mere hranu i odmah smanjuju veličinu porcija, ali takav pristup će ih na kraju učiniti još gladnijim. Tada će posegnuti za nezdravom, slanom ili slatkom grickalicom, vodeći se idejom da će samo 'malo gricnuti'. Ta mala porcija visoke energetske vrednosti osudiće dijetu na propast," prenosi "Dejli mejl" rezultate istraživanja Univerziteta u Lidsu.

Osećaj sitosti važan je za držanje dijete, jer sprečava da se unervozite i počnete da razmišljate o "prevari" do sledećeg obroka.

U grupi koju nutricionisti preporučuju su testenine, pirinač, povrće i voće, odnosno bilo koja hrana koja pre ili posle kuvanja sadrži veliki procenat vode.

U suprotnoj grupi su sir, keks, čokolada, čips, grickalice, majonez, maslac i druga hrana koja ima visok sadržaj masti.

Meso i riba smatraju se "srednjom" grupom, pa njih ne bi trebalo da ograničavate, niti da sa njima preterujete, kada držite dijetu.

Studija je obuhvatila 78 žena prekomerne težine, koje su posmatrane tokom 14 nedelja. Njihove navike vezane za ishranu su pažljivo praćene, i utvrđeno je da su tokom dana kada su konzumirale hranu niske "energetske gustine", unosile čak 1,2 kilograma hrane više, a da nisu prekoračile propisanu kalorijsku vrednost. Tada su čak unosile manje kalorija, 1.901 u proseku, u poređenju sa 2.958 kada su jele hranu visoke "gustine".

Ne treba da brojite kalorije, nego ovo!

Pet zabluda o zdravoj ishrani