• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BLOKADA ka Crnoj Gori: Malinari ne odustaju

Izvor MONDO/Agencije

Magistralni put ka Crnoj Gori i dalje je u prekidu kod Vladičanskog dvora u Prijepolju zbog blokade malinara koji protekle noći nisu uspeli da se "dogovore" s predstavnicima ministarstva o ceni koji bi trebalo da plati - treća strana.

Blokada magistralnog puta prema moru Prijepolje-Bijelo Polje još traje, a malinari iz užičkog i prijepoljskog kraja poručuju da neće odustati od zahteva da akontna cena maline bude 180 dinara i da će ostati na blokadi dok im se ne obrati neko iz rukovodstva države.

"Očekujemo premijerku Anu Brnabić i nećemo odustati od svog zahteva, sve dok država ne bude posrednik i garant u pregovorima sa hladnjačarima", rekao je Boban Purić iz Udruženja Limska dolina.

Purić ističe da se policija jutros povukla i da su na blokadi prisutni samo saobraćajci koji preusmeravaju saobraćaj na alternativni pravac kroz Prijepolje.

Malinari traže od Vlade Srbije da natera privatne otkupljivače da cena ovogodišnjeg roda bude 180 dinara.

Jutros oko tri sata novinarima je rečeno da dogovor nije postignut i da obe strane imaju različito mišljenje, javili su mediji.

Laka zarada

U Prijepolju malinarstvo je postalo najvažnija grana poljoprivrede. U 2014. godini malina je zasađena na 286 hektara, a 2015. godine udvostručene su površine pod zasadom ovog voća (520 hektara). Otkup se povećao sa 1.200 tona na 3.250 tona, pa su prihodi sa milion i 800 hiljada, porasli na čak pet i po miliona evra. Sa prijepoljskih plantaža prošle godine ubrano je oko 4.000 tona voća.

"Pitanje tržišne cene maline prevazilazi nadležnost Ministarstva poljoprivrede zbog toga proizvođačima država ne može garantovati otkupnu cenu od 180 dinara", kazao je posle propalih pregovora državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović.

Predsednica Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Užica Slađana Stanković istakla je poljoprivredni proizvođači ne traže od države novac, već da reguliše tržište.

"Država treba da stane na put onima koji prepakuju našu robu iz uvoza i prodaju je kao srpsku. Država jednom mora stati na kraj monopolistima i hladnjačarima koji bi preko noći hteli da zarade milione sa grbače proizvođača", rekla je Slađana Stanković.

Nakon što je održan miran protest na kojem su se malinarima obratili predstavnici udruženja proizvođača iz Ivanjice, Užica, Priboja, Nove Varoši i Prijepolja, oni su juče kasno popodne blokirali magistralni put ka Crnoj Gori.

Haos s malinarima, blokirali put, pa na policiju!

Intervenisala je saobraćajna policija i, kako nezvanično saznaje Beta, najmanje jedno lice je privedeno dok je nekoliko njih zadobilo udarce pendrekom.

Traže bar duplo: Kreće natezanje s malinama

Organizatori protesta su najavili da će ostati na ulici sve do ispunjenja zahteva. Zatražena je i ostavka ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića i uključenje premijerke Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića u rešavanje problema.

Tagovi

Komentari 66

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Вождовчанин

Чудан је овај наш менталитет. Пре свега, 99% Срба је заборавило шта значи пристојан живот. Говорим о томе да рецимо упоредите живот назовимо средње класе у Србији (иако је те класе остало јако мало, између сиромаштва и богаташа је огроман јаз, а при томе огроман проценат Срба тежи овом првом) и средње класе нпр у Чешкој, Пољској, да не помињем неке озбиљније земље (Погледати како изгледа кад су незадовољни нпр Французи, Грци, Италијани). Заборавили смо како треба да се хранимо, облачимо, одмарамо, какав треба да нам буде друштвени живот, а све под паролом "Ћути, да не чује зло, може да буде и горе". Докле горе браћо? Е, ту долази наш менталитет до изражаја! Малинари не могу да преживе уз ове цене и уместо да их подржи сав народ од севера до југа државе, они бију своју борбу против ветрењача. Знамо да се сами неће изборити. Уместо што пуштамо те људе да се боре сами, цео народ треба да им пружи подршку јер ће иста та подршка требати и људима који производе пшеницу, кукуруз, кромпир, млеко итд... Схватите да се за бољи живот можемо изборити једино сви заједно! И зато ПОДРШКА МАЛИНАРИМА! ПОДРШКА ЉУДИМА У ФУТОГУ! ПОДРШКА ЗА ИДЕЈУ О БОРБИ ПРОТИВ ВИСИНЕ ЦЕНЕ ГОРИВА! ПОДРШКА У БОРБИ ЗА ПРИСТОЈАН ЖИВОТ!

Goge

Prolem malinara postoji 20 godina. Ljudi uzgajaju, ubise se od posla da bi na kraju dali robu hladnjacama da bi hladnjace pokupule kajmak. Sto kaze nas narod ni orao ni kopao a zaradi na malini duplo više nego seljak koji je proizveo tu istu malinu. Stvarno bi bilo vreme da neka vlast nadje resenje za ovakvu situaciju. Mnoge vlasti su se izmenjale a malinarima sve gore.

Goge

@Goge Ali su me botovi izbombardovali 😂 Sta sam slagao? Jeli neko nesto preduzeo u zadnji 20 godina po pitanju cene maline? NE NIJE!!!

special image