• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnici PKB-a idu kući uz 450€ po godini staža?

Izvor MONDO/Tanjug

MMF je najavio da korporacija PKB ide u privatizaciju, a tedner bi mogao da bude raspisan do 15. avgusta. Radnicima tog preduzeća se već nude otpremnine od 450 evra po godini staža, piše "Politika".

Predstavnik beogradske kancelarije MMF-a ovih dana je saopštio da Vlada Srbije obećala toj međunarodnoj instituciji koja nadgleda njen ekonomski oporavak da će, između ostalih državnih ginatnata, biti privatizovana i Poljoprivredna korporacija Beograd.

"Politika" navodi da su, u poslednjih mesec dana, PKB obilazili predstavnici jedne kineske i jedne arapske firme.

Kostić radije ulaže na Jadranu nego da kupi PKB

Verovatno će, kako se navodi u tekstu, na prodaju ići većinski deo imovine preduzeća - državno poljoprivredno zemljište površine oko 17.000 hektara, stočni fond, objekti, farme i mehanizacija...

To je oprobani recept prodaje perspektivnih firmi - iz postojeće problematične firme se izdvoji sve što je opterećuje - dugovi, višak radnika... - a na prodaju ide samo ono što zanima kupca.

Ovohga puta, za promenu, investitoru ne bi bilo ponuđeno ono što je možda pojedinačno i i najvrednije u toj firmi - oko 4.500 hektara građevinskog zemljišta u beogradskoj opštini Palilula na levoj obali Dunava, koje bi formalno ostalo u okviru starog preduzeća PKB.

Predmet privatizacije ne bi bio ni vodovod koji snabdeva vodom sva naselja u Padinskoj Skeli, kao ni sva sporna imovina preduzeća - osam fudbalskih klubova, zemljište na kojem su izgrađena naselja.

Predstavnici sindikata i države od početka godine imali su nekoliko sastanaka na temu privatizacije, a poslednji - pre samo nedelju dana, navodi beogradski list.

Prvo rasprodaja najvrednijeg u PKB-u?

Prema rečima predsednika dva sindikata, postoji obećanje da će svi koji žele moći da nastave rad kod novog poslodavca.

Bilo je reči da bi novi poslodavac morao da zadrži proizvodnju u ovom obimu i ovoj strukturi u naredne tri godine, a predstavnici sindikata otkrivaju da je delimično dogovoren i socijalni program.

Ponuda države za otpreminine je, naime, 450 evra po godini staza, što bi trebalo da dobije svih oko 1.700 zaposlenih.

"Politika" podseća da, prema Zakonu o privatizaciji, radnicima sleduje 200 evra po godini staža, pa je nepoznato ko će radnicima namiriti razliku do 450 evra.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Skoroteča

I to je rešenje, dati zemlju budzašto a radnici na ulici, mi bi nemačku i švajcarsku upropastili.

.

Sve vredno dajte strancima u ruke,kad im sve do poslednje firme predate,poklonite,prodate,onda i nema vise potrebe da se zivi na teritoriji Srbije kad ona i nece vise biti nasa. Podstanari u vlastitoj drzavi.

Blejač

@. Sramota koliko nam dobro ide, a mi se žalimo...

special image