Ako želite da uradite nešto dobro za svoju kožu, prvi korak je okretanje prirodnoj kozmetici. Ulje šipka je pravi "eliksir mladosti", evo zašto ga i dermatolozi preporučuju.
Ublažava bore i zateže kožu
Šipak je bogat vitaminom A, koji ublažava prve znake starenja, čineći sitne bore manje vidljivim, i učvršćujući dermis (dublji sloj kože), tako da lice deluje svežije.
Posvetljuje kožu
Šipkovo ulje sadrži vitamin C, koji stimuliše stvaranje kolagena. Time doprinosi ublažavanju finih bora i učvršćuje kožu, a osim toga ima i posvetljujući efekat, tako da ćete imati lep, blistav ten.
Štiti kožu od oštećenja
Šipak je bogat antioksidantima, naročito tokoferolima i karotenoidima, koji kožu štite od oksidativnog stresa. Neutrališu dejstvo slobodnih radikala, molekula koji oštećuju ćelije kože, između ostalog, i ubrzavaju starenje.
Umiruje crvenilo i iritacije
Šipkovo ulje ima protivzapaljenska svojstva, zahvaljujući masnim kiselinama koje sadrži. Pošto su problemi sa kožom poput rozacee i ekcema posledice upalnih procesa, ulje od šipka ublažava crvenilo i druge simptome.
Osim toga, zbog visokog sadržaja beta-karotena, antioksidanta koji podstiče stvaranje novih ćelija kože, promene izazvane ovim stanjima brže se smiruju.
Ublažava bubuljice
Iako ulje verovatno nije prvo što vam padne na pamet kad vam izađe bubuljica, ulje od šipka je zbog gore navedenih svojstava dobra "prva pomoć" i u takvim slučajevima.
Hidrira kožu
Masne kiseline dobro hidriraju kožu, ali su važne i za stvaranje ceramida, koji ćelijske zidove čini snažnijim, pa ćelije bolje zadržavaju vlagu.
Izbeljuje tamnije fleke i ožiljke
Osim što kožu čini nežnijom i zategnutijom, vitamin A može i da doprinese ujednačavanju tena, naročito ako imate ožiljke od bubuljica ili akni. Nakon nekoliko meseci redovnog korišćenja šipkovog ulja verovatno ćete primetiti da fleke koje su ostale na mestima nekadašnjih akni nisu više tako tamne. Ožiljci takođe postaju manje upadljivi zahvaljujući masnim kiselinama koje pospešuju zarastanje kože nakon povreda.
Kako se pravi:
Jednu šolju sušenih plodova šipa operite, očistite i isecite vrške s obe strane plodova. Isecite ih na četvrtine ili sameljite. U dubljoj šerpici pomešajte šipak sa dve šolje hladno ceđenog maslinovog ulja i stavite da provri. Kad provri, smanjite temperaturu i kuvajte još šest do osam sati.
Kad se sasvim ohladi, smesu procedite kroz gazu, i sipajte u tamnije staklene teglice. Šipkovo ulje treba da se čuva na hladom i tamnom mestu, jer ne sme da dođe u kontakt sa sunčevom svetlošću.
Kako se koristi?
Nekoliko kapi nanesite na vaticu i dobro prebrišite lice. Koristi se posle temeljnog čišćenja, ali pre težih krema za negu lica.
Jovanović spasao Partizan: Odbranio penal, "zaključao" gol i sačuvao tri boda za kraj godine!
Prvo oglašavanje Čede Jovanovića o razvodu: "Nešto se čoveku desi što ne može da sanja, ja sam to doživeo "
Ovo je trudna verenica ubijenog Nikole iz Kaluđerice: Napadači pucali kroz prozor, čula se vriska i škripa guma
Lalatović skočio na Dudića, novinari sprečili tuču! Pogledajte haos posle utakmice u Novom Sadu
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!