• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je luk skuplji od banana?

Izvor mondo.rs

U srpskim marketima i na pijacama za kilogram crnog luka treba izdvojiti i do sto dinara, dok se kilogram banana prodaje za sedamdeset. Zašto je došlo do naglog skoka cene crnog luka?

 Luk skup - zašto je skup luk? Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac



Kao retko koje godine, proizvođači crnog luka su zadovoljni trenutnom cenom, koja je u poređenju sa istim periodom prošle godine veća četiri puta, objavio je RTS. U Zemljoradničkoj zadruzi "Čurug" crni luk gaje na površini od trideset hektara, a ove godine su ostvarili proizvodnju od milion i dvesta hiljada tona.

"Prosečan prinos je pedeset tona, kvalitet je za ovu godinu zadovoljavajući bez obzira na to što je godina bila teška za proizvodnju, imali smo u prvom delu vegetacije veliku količinu padavina tako da je morala maksimalna agrotehnika i hemija da se primeni", objašnjava dipl. agronom Dragan Marinković iz ZZ "Čurug".

Šta su glavni razlozi naglog skoka cene ovog povrtarskog proizvoda?

"Imamo ekstremne suše koje su pogodile zemlje centralne Evrope, između ostalog i Holandiju, koja je najveći proizvođač crnog luka. Tamo su proizvođači imali deset tona po hektaru, što je mali prinos u odnosu na to kakav treba da bude. S druge strane, imamo destimulativnu cenu crnog luka za proizvođače, pričamo o srpskim proizvođačima. Prošle godine je dobar deo njih odustao od proizvodnje crnog luka, jer nije bio kalkulativan prošle godine", kaže Jovan Milin, direktor ZZ "Čurug".

Da li će trenutna cena crnog luka ponovo ove godine vratiti povrtare da uzgajaju luk, videće se već naredne jeseni, dok neke analize ukazuju da će domaći kupci ovog proizvoda imati sve do prvog aprila, navodi RTS.

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dule

Uvoz iz kine, mi nismo danas zemlja poljoprivrede, nismo zemlja industrije, nismo zemlja ničega!

dufko

Pitajte ministra poljoprivrede

Perun

Zato sto banane sadimo u lejama a luk beremo na sljivama.

special image