Predstavljamo vam recept za pitice sa piletinom, u pitanju je zgodna verzija tradicionalne velike pite, kakva se vekovima priprema u zemljama kao što je Velika Britanija.

Ove pitice su za pojedinačnu porciju, pripremaju se jednostavno i veoma su ukusne. Zgodne su za ručak ili večeru, ali i za goste, samo po potrebi povećajte količinu sastojaka, ovo je recept za šest pitica.

Sastojci:

500 grama pilećeg filea

200 grama zaleđenog graška

250 grama zaleđenog lisnatog testa

Jedan crni luk

Dva čena belog luka

Dve šargarepe

Pola litra pileće supe od kocke

80 grama maslaca

100 mililitara pavlake za kuvanje

Šest kašika brašna

Malo tvrdog sira

Jedno jaje

So, biber

Priprema:

Zagrejte rernu na 190 stepeni. Na pleh srednje veličine stavite papir za pečenje. U većem tiganju, zagrejte maslac i na njemu prodinstajte iseckani crni i beli luk, kao i šargarepu. Posle pet minuta, dodajte grašak. Začinite solju i biberom, a kada povrće omekša, ubacite piletinu iseckanu na kockice i pržite oko pet minuta. Dodajte brašno i mešajte dok se dobro ne sjedini. Polako umešajte vruću supu od kocke i pavlaku, pustite da provri a zatim smanjite vatru.

Dobijenim nadevom napunite šest vatrostalnih posudica, poređanih na pripremljeni pleh. Razvijte lisnato testo na debljinu od pola santimetra, i isecite "poklopce" za pitice. Pažljivo prekrijte posudice, i testo oko ivice dobro pritisnite uz njihov rub, tako da ih lepo zatvorite. Lisnato testo bocnite na par mesta nožem, kako bi para mogla da izlazi tokom pečenja. Površinu pitica namažite jajetom, pospite rendanim sirom i pecite oko 35 minuta. Poslužite toplo.

Pripremate li vi slane specijalitete sa lisnatim testom? Recite nam u komentarima!