• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beogradski umetnik dobio ovacije za mural u Madridu

Beogradski ulični umetnik Andrej Žikić ARTEZ napravio veliki mural u centru Madrida. Oduševio i gradonačelnicu španske prestonice.

Dok ste u Madridu obavezno posetite muzej Prado, obiđite Kraljevsku palatu, sunčajte se u nekom od brojnih parkova…i širom otvorenih očiju prošetajte glavnom gradskom ulicom, jer odnedavno jednu od fasada u Kaje de Fuenkaral krasi mural našeg uličnog umetnika.

Pošto je u prethodnom periodu obojio zidove Istanbula, Beča, Kaira, Almatija… Andrej Žikić ARTEZ prošle nedelje, u okviru umetničkog sajma Urvanity Art Fair, imao je čast da naslika mural u jednoj od najprometnijih ulica u Madridu.

"Imao sam ludu sreću da dobijem lokaciju o kojoj sam do tada mogao samo da sanjam", kaže umetnik.

Pre nekoliko godina pričao je o tome kako sanja velike zidove, daleke gradove, egzistenciju baziranu na umetnosti. Navikli smo da on svoje snove premeće u realnost. I evo ga mural "O ovom gradu" proteže se na četiri sprata u glavnoj gradskoj zoni, gde svakodnevno vrvi od turista i lokalaca.

Elementi na muralu su prepoznatljivi, moglo bi se već reći 'artezovski' - nežni ženski lik, sobne biljke, kućica za ptice, knjige…

Ovog puta predstavljaju poziv putnicima da dođu u Madrid. U zvaničnom opisu murala Artez objašnjava: "Mural priča o Madridu, mestu gde posetioci iz celog sveta mogu da dođu i uživaju u živopisnim umetničkim i kulturnim sadržajima koje ovaj grad nudi. Devojka prikazana na muralu drži gomilu knjiga važnih za istoriju i kulturu grada, kao i malu kućicu za ptice koja poziva sve ptice-selice da dolete ovde i osećaju se kao kod kuće.".


Potvrda da je opravdao čast koja mu je poverena ogleda se u podršci prolaznika. Kad god bi sa dizalice bacio pogled na ulicu, bar petnaest posmatrača je pratilo njegov rad.

"U jednom trenutku sam se okrenuo i dočekale su me ovacije - oslikavanje je posmatralo više od pedeset ljudi koji su mi aplaudirali", kaže Artez i dodaje da je kasnije saznao da je i gradonačelnica Madrida Manuela Karmena tražila organizatorima festivala da joj pošalju fotografije murala.

Urvanity Art Fair predstavio je radove više od devedeset internacionalno afirmisanih
umetnika sa cele planete. Pa tako, pored ovog impresivnog murala, Artez se španskoj publici
predstavio i sa nekoliko akrila na platnu.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

@

Jako lepo , prelepa vest i osvezenje...

Harli

Ovaj decko je isao sa mnom u obdaniste kad smo imali 6-7 godina, nisam video decka skoro 25 god uzivo, samo preko fejsa. Secam se jos tada ako mi verujete u tom uzrastu kao dete je slikao neke crteze koji su izgledali preozbiljno cak i za odrasle ljude, bio je veoma talentovan za slikanje sto se jos tad videlo.

SERIJE