• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Subvencija države za kupce eko-vozila od 2020? (VIDEO)

Izvor mondo.rs

U Skupštini Srbije pokrenuta inicijativa grupe poslanika da se zakonski uredi kupovina električnih vozila uz subvenciju države. Uredba o podsticajima bi važila od 2020. do 2025. godine. Cilj - smanjiti zagađenje vazduha.

 Električna vozila u Srbiji Eko vozila vozila na električni pogon hibridni modeli Izvor: MONDO/Marko Tanasković

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan nedavno je izjavio da ce predložiti zakon kojim ce biti zabranjen uvoz polovnih automobila starijih od 10 godina i saopštio da "postoji volja da pocne subvencionisanje kupovine hibridnihi elektricnih vozila".

"Vecernje novosti" danas pišu da su pojedini poslanici u Skupštini Srbije pokrenuli inicijativu za uvodenje subvencija i podsticaja za kupovinu elektricnih, hibridnih i plag-in vozila.

Sada se, dodaje list, traži model kako ova podrška ekološkim automobilima ne bi opteretila državni budžet.

Kupac ovakvih vozila bi placao, kao i do sada, carinu i PDV, ali bi ga država stimulisala odredenim popustom.

"Ideja je da se kroz neke drugove vidove, poput eko-takse, ali i povlacenjem sredstava iz fondova Evropske unije namenjenih za tu svrhu, omoguci jeftinija kupovina vozila sa cistom tehnologijom", citiraju "Novosti" neimenovani izvor iz Skupštine Srbije.

Predlog je da uredba bude doneta što pre, pretpostavlja se do kraja godine, kako bi stupila na snagu 2020. godine i važila pet godina.

Austrija: Zanimljiva povlastica za elektricne automobile


Prema recima ministarke za soabracaj Zorane Mihajlovic, u Srbiji trenutno ima manje od 200 registrovanih elektricnih automobila i nešto više od 200 hibridnih, u odnosu na oko dva i po miliona ukupno registrovanih vozila.

I ministar Trivan je za opciju subvencionisanja ovakvih vozila ili stimulisanje kupovine elektro-vozila kroz neke druge podsticaje, poput manjih poreza, besplatnog parkiranja i slicno.

"Kada se zna da je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da u Srbiji godišnje umre oko 5.000 ljudi zbog zagadenog vazduha, valjda je svima jasno da nešto po tom pitanju moramo da ucinimo, i to brzo", kaže Trivan.

Naravno, da bi se elektricna vozila "primila" u Srbiji neophodno je napraviti infrastrukturu, pre svega instalirati elektro-punjace na pumpama, u tržnim centrima...

Novosti: U Kragujevcu se sprema "500L" na elektropogon

MONDO TV PRILOG: NISSAN LEAF - NAJPRODAVANIJI ELEKTRICNI AUTOMOBIL

Komentari 24

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirko

Bolesna zemlja, omladino i radnici bezite iz nase zemlje, to je moja preporuka, ne vredi raditi za 400e kod nas kad u Nemackoj za slican posao dobijas 2000e. Naucite Nemacki ili Engleski jezik i idite. Zaboravite Srbiju, to vise nije drzava to je lopovska drzava koja nije u stanju da se razvija,zivi od MMF i haraca koje uteruje nasim gradjanima. Narod je egoistican i pohlepan, bitno je da se ima za iphone, da se vozi polovan bmw u dugovima do guse, da je novac vazniji od svega, da moj zet ostavi moju sestru od 28god i dete od 3 godine i bude zigolo nekoj starijoj udovici od 48godina i financira njenu decu. Preti mojoj sestri zivotom samo da mu ne uzme pola imovine!!! Drzava neprava, dilera, lopovskih advokata i sudija , podmicenih sluzbenika dom SNS sendvicara. Mi gradjani odrazavamo nasu zemlju. Jel kod nas ne vredi ziveti!!! I meni je drago sto sam otisao, povremeno dodjem u zemlju zbog familije donesem novac+jurim zeta po Srbiji!!!

A statistika

U Srbiji ima oko 2,5 miliona registr. vozila (navela ministarka ovde) i ima bar još toliko neregistrovanih kanti, onih koji ne mogu da prođu tehnički i onih na auto placevima, a ima samo 200 hibridnih vozila i još toliko električnih, kakva tragedija 🔫

Nikola

sve automobile u Srbiji ograniciti na maksimalnu brzinu 130 (najveca dozvoljena brzina na autoputu), naravno o trosku drzave...

special image