• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne može im niko ništa-roštilj mora da se jede za 1. maj

Izvor mondo.rs

U Srbiji kišovito i hladno, ali...

"Najhrabriji" i najuporniji su ipak izašli na izletišta i zapalili roštilje...

Na beogradskom Košutnjaku razapeti su šatori i upaljena vatra.

Ima i onih koji su se setili da danas zarade, pa prodaju suva drva za potpalu. Pogledajte snimak:

FOTOGRAFIJE

Slično je, javljaju mediji, i na drugim izletištima u Srbiji. U toku su okupljanja u Nišu, Kragujevcu, Jagodini...

Na Fruškoj Gori je javlja TV Prva prava žurka, a pojedinci tu kampuju već dva dana.

A NEKO I PROTESTUJE...

Sa druge strane, ima i onih koji ovaj praznik i dalje doživljavaju kao dan borbe za prava radnika, pa  tako Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" obeležavaju Međunarodni praznik rada protestom u centru Beograda.

Prvi maj - praznik rada Srbija dočekuje protestom sindikata koji traže veće plate i uz ocenu poverenice za ravnopravnost da je tržište rada oblast u kojoj je diskriminacija najzastupljenija već godinama...

Parola sindikata za ovogodišnji prvomajski protest je "Veće plate - za opstanak i ostanak".

Tržište rada je oblast u kojoj je diskriminacija najzastupljenija već godinama, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković .

Janković je rekla da je taj praznik prilika da se uz čestitke podseti i na probleme u vezi sa ostvarivanjem prava rada jer, kako je istakla, dostojanstven život od sopstvenog rada i poštovanje prava radnika i radnica, predstavljaju osnovni postulat načela jednakosti u radnim odnosima, ali i zadatak za celo naše društvo.

"Tržište rada je oblast u kojoj je diskriminacija najzastupljenija već godinama i pritužbe pokazuju da postoji široka lepeza kršenja prava na ravnopravnost u toj sferi. Pored žena, a naročito porodilja, starijih i osoba sa invaliditetom u najugroženije društvene grupe spadaju siromašni građani i građanke koji neretko prihvataju nehumane uslove rada, ali i mladi koji napuštaju Srbiju u potrazi za poslom", rekla je Janković, piše u saopštenju.

Takođe, dodala je, među čestim osnovima za diskriminaciju na radu nalaze se i zdravstveno stanje i sindikalna pripadnost.

Janković je istakla da diskriminacija u oblasti radnih odnosa, osim što predstavlja kršenje ljudskih prava, ima i negativne posledice na ukupan ekonomski napredak jer povećava broj siromašnih i socijalno isključenih.

"Njeno suzbijanje je uslov za društveni prosperitet i rast životnog standarda", naglasila je Janković i dodala da organi vlasti, a naročito kreatori politika koje se odnose na zapošljavanje, moraju intenzivirati aktivnosti u cilju efikasnije zaštite prava zaposlenih.

Poverenica podseća da je, u skladu sa tim ciljem, Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu podnela Inicijativu za izmene ili stavljanje van snage zakona kojim je zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru, imajući u vidu posledice funkcionisanja službi u oblasti zdravlja, prosvete, socijalne zaštite, brige o deci, nauke i kulture.

Istovremeno, poverenica najavljuje da će na Međunarodni dan tolerancije, podneti Narodnoj skupštini Poseban izveštaj o diskriminaciji u oblasti rada i zapošljavanja, gde će biti detaljno prikazani svi relevantni podaci, ali i preporuke za unapređenje ravnopravnosti u toj oblasti.

ZAŠTO SE OBELEŽAVA 1. MAJ

Na 1. maj 1886, više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme.

Organizatori protesta su zahteve prethodno uputili poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do tog datuma. Kao odgovor, usledila je represija, a u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obe strane. Ishod je bio da su sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni na smrt.

Godine 1893. održana je prva prvomajska "proslava" u Srbiji u "Radničkoj kasini" u Beogradu, odakle je 17 zanatlija krenulo u Topčider gde je pročitan pozdrav socijaliste Vase Pelagića "mladom srpskom proletarijatu".

Odmah zatim je zbor bio rasteran, kao i svi naredni za vreme Kraljevine Jugoslavije, jer je znalo da se okupi i desetine hiljada ljudi. Prvi maj bio jezabranjen od 1919. godine.

Posle Drugog svetskog rata je postao običaj da se tog dana u zoru izlazi na Prvomajski uranak u prirodu, ako već nije bilo socijalističke parade.

Kako ćete vi provesti dan? Da li radite ili slavite?

Može uranak, ali popodne

Tagovi

Komentari 62

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivanche

Uuu koliko đubretara

vitez

citajuci komentare vidim da mi nismo odmakli od 91 po mentalitetu jako zloban narod izrasli smo u gadne babe, ako vam se ne svidja ne gledajte sto uopste komentarisete nervozni sto vas peglaju supruge neradnim danom pa se istresate ovde haha

Sloven

@vitez Bravo za komentar👏

special image