• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađen kostur Mona Lize?

U manastiru Sveta Ursula u Firenci arheolozi iskopali kostur za koju se veruje da pripada Mona Lizi.

U potrazi za ostacima Da Vinčijeve Mona Lize arheolozi sa bolonjskog univerziteta su pronašli kostur koji bi mogao da pripada tajanstvenoj ženi.

Kostur je iskopan u manastiru u Firenci, gde su istraživači u potrazi za ostacima Lize Gerardini Del Đokondo. Za nju se veruje da je bila model Da Vinčiju tokom stvaranja Mona Lize.

"Na osnovu prvog pogleda na lobanju i kralicu, kostur je verovatno žena", rekao je antropolog Đorđo Grupioni.

Potrebno je ipak podrobnije istraživanje kako bi se utvrdilo da li je kostur ženski, a posebno da bi se proverilo da li je živeo i umro u isto vreme kakada i Liza Gerardini.

Naučnici su pre nekoliko godina na osnovu istorijskih zapisa došli do zaključka da je Liza poslednje dve godine svog života (do 1542. godine) provela u manastiru Sveta Ursula u Firenci i da je tu i sahranjena.

Arheolozi će izvući DNK iz kostura i uporediti ga s ostacima Lizine dece, koja su bila sahranjena u zasebnom grobu. Naučnici se nadaju i da će rekonstruisati njeno lice i uporediti ga sa onim na slici Mona Liza.

(MONDO)

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

lolzinjo

Vecu glupost nisu mogli da izmisle ! Slika predstavlja DaVincija u zenskom obliku cak nije ni zavrsena [ruke]! Sam sebe je crtao zamisljajuci da je zensko ! Imate gomilu udzebnika za likonu kulturu i u svakom to pise ! Barem su mene ucili tako u skoli i moje roditelje a verujem i vas ! E sad nasao se neko ko zeli pare bez motike na spektakularne lazi !

Dzoni

A bila bi fora da je istina.. :)

rmke

ko iskopa,njegovo je..ljudi su poceli da se igraju sa ovakvim stvarima.idite tazite zlato,naftu,sta kopate grobove?!Ovi nasi traze Drazin grob,ne razumem sta ce dobiti time kad ga "nadju".

SERIJE