"Skoro do juče, Bogdan je bio naklonjen narodnoj kuhinji, a onda se nešto, takoreći preko noći, dogodilo pa se okrenuo Mediteranu i radostima koje ovi meridijani pružaju (supruga mu je iz Bara). Kao i u muzici: moderato kantabile. Umereno i raspevano. Postao je majstro za ribu“, piše Milan D. Špiček u knjizi "Kuvari glumci" i daje recept poznatog glumca za zubatac sa kiselom pavlakom.

Bogdan Diklić na početku savetuje kako da kupimo svežu ribu: "Da li je riba sveža utvrdićete tako što ćete je pogledati pravo u oči. Ako joj pogled nije zamućen, navalite. Zubatac se, kao i sve ribe, kupa tri puta: u moru, u ulju i u vinu. Ovog ćete okupati i u slatkoj vodi. Ribu kupate, zatim sušite frotirtom ili običnom kuhinjskom krpom i solite. Kada osolite, napravite pauzu koliko da bacite pogled na sportsku stranu u novinama".

RECEPT:
Ribu uvaljate u brašno i dobro je utapkajte dlanovima, kao da aplaudirate, pa je stavite u vatrostalnu posudu podmazanu masnoćom. Prelijte je rastopljenim puterom (oko 80 grama) i stavite u zagrejanu rernu.

Pecite sve dok ne dobije rumenu boju. Rumenili je, inače, znak zdravlja.

Zubatac vadite iz rerne, prelijte kiselom pavlakom (dve čaše), poklopite, smanjite temperaturu rerne i vratite ribu da se peče na tihoj vatri još desetak minuta.

Zubatac, ovako pripremljen, služi se topao sa salatom.

Jedan "zubonja" od jednog kilograma izdašan je i dovoljan za četiri osobe, jer ćete poslužiti i salatu od krompira i celera, a nije zanemarljiva ni zelena salata sa belim lukom.

Posle ručka, umesto u pučinu, gledate u nebo i govorite sebi: "Gledaj u nebo...". Pije se vino, ali bez preTERANivanja.

(MONDO)