• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Srbi koji su obeležili 20. vek"

Enciklopedija "Srbi koji su obeleželi 20. vek", prvi biografski leksikon u Srba te vrste, predstavljena je u Narodnoj biblioteci Srbije. Medju 500 imena srpskih stvaraoca su i patrijarh srpski Pavle, Nikola Tesla, Nikolaj Velimirović, Ivo Andrić, Petar Lubarda, Pavle Savić, Milan Vujaklija, Dragoslav Srejović, Vasilije Mokranjac, MIleva Marić-Ajnštajn, Jovan Cvijić, Jovan Belić...

Enciklopedija "Srbi koji su obeleželi 20. vek", prvi biografski leksikon u Srba te vrste, predstavljena je u Narodnoj biblioteci Srbije. Kako je ocenjeno, taj leksikon popunio je veliku prazninu u srpskoj enciklopedistici.

Luksuzno opremljen biografski leksikon, koji je izdavačka kuća "Jefimija JK" objavila i na engleskom jeziku, sadrži 500 imena stvaralaca koji su tokom prošlog veka dali veliki doprinos nacionalnoj i svetskoj nauci, kulturi, privredi, sportu. Medju njima su i patrijarh srpski Pavle, Nikola Tesla, Nikolaj Velimirović, Ivo Andrić, Petar Lubarda, Pavle Savić, Milan Vujaklija, Dragoslav Srejović, Vasilije Mokranjac, MIleva Marić-Ajnštajn, Jovan Cvijić, Jovan Belić...

Medju odabranima je 114 ličnosti iz domena prirorodno-matematičkih nauka, 156 iz društveno-humanističkih, iz vojske, privrede i sporta, 202 iz oblasti kulture i umetnosti i 28 iz dijaspore.

Predsednik uredjivačkog odbora, akademik prof. dr Dejan Medaković je primetio da će, kao i svaka enciklopedija te vrste, biti podložna kritici zbog izbora jednih, a ne drugih, ali i dodao da je to sudbina svih leksikona na svetu. On je naglasio da knjiga svedoči o paradoksalnoj situaciji - velikom duhovnom i inetelektualnom potencijalu naroda s obzirom na uslove tokom 20. veka. To, smatra on, budi optimizam. Enciklopedija je "dokaz velikog duhovnog potencijala koji prevazilazi sposobnosti društva da ga prihvati na odgovarajući način i to je nesreća", primetio je akademik.

Akademik, istoričar Čedomir Popov smatra da je reč o vrlo dobroj knjizi koja nikoga neće postideti. Napominjući da je upravo enciklopedistika ugradjena u temelje svake važne nacionalne kulture, on je podsetio da Srbi još nemaju svoju nacionalnu enciklopediju, kao ni Veliki rečnik na kome je rad započet još pre 100 godina.

Popov je primetio da su medju 500 odabranih samo 24 političara, računajući tu i krunisane glave i 23 vojnika i ratnika. Ako je to stvarno realnost naše istorije, mi smo srećan narod, rekao je on.

U okviru projekta koji obuhvata šest knjiga, prva je izašla enciklopedija "Srbi u svetu-ko je ko" 1999. godine, a prošle godine "Poznati srpski lekari". U toku je priprema na enciklopedijama "Znamenite Srpkinje", "Srpski umetnici" i "Srbi u svetu i Srbiji".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE