• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četvrtina preduzetnika u Srbiji žene

Četvrtinu preduzetnika u Srbiji čine žene, izjavila je danas ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović, ocenivši da je teže biti uspešna žena nego uspešni muškarac.

Govoreći o rezultatima studije o preduzetništvu žena u Srbiji, Kalanović je navela da 22 odsto preduzetnica zapošljava do 10 ljudi, dok samo četiri procenta, imaju nešto veća preduzeća.

Ona je na konferenciji "Žensko predužetnistsvo u Srbiji-karakteristike, preperke i potrebne mere podrške", istakla da je neophodno napraviti evidenciju vlasničke strukture u Srbiji, kako bi se ženama omogućilo ravnopravno konkurisanje za kredite.

Kalanović je dodala da joj "stidljivo izgleda" podrška ženskom predužetništvu, ako se krediti limitiraju na pet miliona, a potom, kao garancija traži, pored dobrog biznis palana i hipoteka, koju žene najčešće nemaju.

Ministarka je navela da je istraživanje pokazalo i da 80 odsto žena smatra da nije u ravnopravnim položaju u odnosu na muške kolege, ocenivši da žene preduzetnice imaju dodatna opterećenja.

Dodala je i da u Srbiji nije lako biti preduzetnik, a posebno ne žena preduzetnik, napomenuvši da su neke od prvih mera, koje je donela vlada Srbije, bile okrenute malim i srednjim preduzećima (MSP).

Ona je naglasila da su pored podrške realnoj ekonomiji, kroz direktne investicije, za izlazak iz krize potrebni i brži i jači ražvoj MSP.

Posebna savetnica u Ministarstvu finansija i privrede Dragijana Radonjić-Petrović najavila je podršku ženskom predužetništvu, kroz povojnije kredite Fonda za razvoj, ali i nefinansijske mere, poput obuka, pomoći u izradi biznis planova...

Radonjić -Petrović je dodala da je jedna trećina učesnica u studiji navela da nije bila ozbiljno shvaćena, samo zbog tog što su žene, a da je jedna petina aktivnih preduzetnica imala lošiji tretman u odnosu na kolege.

Ona je istovremeno istakla da žensko predužetnistvo u Srbiji predstavlja nesumljiv potencijal, naglasivši da je zadatak Ministarstva da popravi poslovnu klimu u Srbiji, sa posebnim fokusom na žensko predužetnistvo.

Direktorka Kancelarije "UN Women" u Srbiji Asja Varbanova je istakla da više od polovine žena u Srbiji, radnog doba, ne ulazi na tržište i ekonomski je neaktivno. Žene su, prema njenim rečima, prisutnije na neformalnom tržištu, što ne odgovara njihovom obrazovanju, imajući u vidu da sa fakulteta izađe 60 odsto žena.

Ona je naglasila da, kada je reč o preduzetništvu, žene u Srbiji imaju veliki potencijal, napomenuvši da je u zemljama EU, jedna od 10 žena preduzetnica, a jedan od četiri muškarca preduzetnik.

(Tanjug, foto ilustracija:Guliver/Getty Images)




Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jerry

Ma daj...Svi znamo za prepisivanje firme na ženino ime, zbog....sira i vojne muzike.

Biip

A najbolje nappreduju ove sto ih zbog cik *e.u.Zato nose sorcice i depiliraju se dizuci noge da ima sta gospodin da gleda.Mene nece biti u toj kombinaciji pa makar crkla.

special image