• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova Agrobanka u stečaj, štednja u Poštansku

Poštanska štedionica - banka će preuzeti od samog nastanka problematičnu Novu Agrobanku i tako "očuvati stabilnosti finansijskog sistema", predlaže Vlada Skupštini.

Radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema, Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka i uputila ga Skupštini Srbije na hitno usvajanje.

Taj zakon predviđa se prenos imovine i obaveza takve banke na drugu finansijski sposobnu i stabilnu banku, što je jedna od najefikasnijih opcija za stabilizaciju bankarskog sektora i konsolidaciju na domaćem tržištu, obrazloženo je.

Primenom ovog zakona biće omogućeno rešavanje problema Nove Agrobanke (neadekvatno formirane za posebne namene u maju ove godine, po više osnova neusklađene sa Zakonom o bankama, gde je država 100 odsto vlasnik), čiji je postojeći poslovni model dugoročno neodrživ.

Zakon omogućava prenos kvalitetne aktive i obaveza Nove Agrobanke na Poštansku štedionicu bez ugrožavanja njene stabilnosti. Poštanska štedionica je preuzimalac kao najstabilnija banka na tržištu sa širokom poslovnom mrežom i čvrstom strukturom depozita, saopšteno je iz Vlade.

Ministar finansija Mlađan Dinkić je istakao da Srbija ima dobre banke, ali "da postoje možda dve male nesistemske državne banke" koje su, prema njegovim rečima, upropašćene političkim odlukama i lošim plasmanima, a u njima građani takođe štede i mali privrednici imaju depozite.

Pošto je zadatak države da očuva finansijsku stabilnost, Vlada se odlučila na donošenje ovog zakona, rekao je Dinkić.

"U ponedeljak štediše nesigurne Nove Agrobanke, koja bi inače otišla u bankrot, mogu da budu mirni, jer će moći da slobodno raspolažu svojim ulozima u Poštanskoj štedionici, i naravno ne prenosimo samo depozite, već i likvidnost potrebnu da se zatvori ta transakcija", kazao je Dinkić.

Posle prenosa depozita i Nova Agrobanka će ići u stečaj, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, „transakcija koja je ovog proleća urađena tako što je zatvorena stara Agrobanka i napravljena Nova je bila felerična, jer suštinski dubioza u Agrobanci je bila 300 miliona evra i potpuno je jasno da se sto miliona evra obveznica to nije moglo pokriti“, rekao je on.



Prema rečima Dinkića, Nova Agrobanka sada gubi dva miliona evra mesečno , dakle neodrživa je i niti je likvidna niti solventna, a da bi se eventualno dokapitalizovala, država bi morala da izdvoji više od 230 miliona evra, što je apsolutno neracionalno.

Kako je dodao, Nova Agrobanka ima 273 miliona štednje građana koji su osigurani , tu u i depoziti brojnih malih pravnih lica, a takođe ima i značajnih neosiguranih depozita - ukupno preko 400 miliona evra depozita.

Centralna banka je rekla da do kraja ovog meseca planira da oduzme dozvolu za rad Novoj Agrobanci, naveo je Dinkić i dodao da je Poštanska štedionica sama izrazila interes da preuzme ove depozite i na taj način postaće jedna od najvećih domaćih banaka jer će njena bilansna suma da poraste na oko milijardu evra.

"Prethodna vlada je napravila ogromnu grešku što je uopšte pravila Novu Agrobanku umesto da je odmah uradila ovo što mi sada radimo oni su gurnuli problem pod tepih, napravili drugu banku koja nije imala dovoljno kapitala, bez dinara živog novca su je napravili i ona nije mogla da funkcioniše jer je i dalje u portfelju zadržala gomilu nenaplaćenih kredita“, ocenio je on.

(Tanjug, foto: MONDO/Petar Stojanović)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image