Tradicionalno, već deset godina, svakog februara u Beograd dolaze najbolji hvarski kuvari na čelu sa Juricom Tomičićem, vlasnikom hvarskog restorana "Kod kapetana".

Na otvaranje u ponedeljak uveče, u zemunski restoran "Šaran" došle su mnoge domaće poznate ličnosti da uživaju u svežoj morskoj ribi, mediteranskom povrću, začinima, vinu... ali i u dalmatinskoj muzici i enterijeru restorana koji su samo za ovu priliku osmislile Tamara Grujičić i Jelena Blačić.

Dani hvarske kuhinje trajaće do 28. februara, a na meniju su, između ostalog, inčuni na rukoli, rižoto sa gamborima, dalmatinski sirevi...

MONDO i "Šaran" poklanjaju večeru za dvoje autoru komentara koji je na naš sajt postavljenu najaviza ovu manifestaciju 27. januara. Molimo autora komentara koji je imao najviše lajkova, a koji se potpisao kao "Milan", da nam najkasnije do petka 1. februara, pošalje mejl namondonagrade@wm.rs.

I to nije sve!

Nagrada za sve ostale - recepti za pripremanje nekoliko specijaliteta koje su specijalno za čitaoce MONDO portala otkrili čuveni hvarski kuvari.

Riblja pasteta
U blender staviti kilogram bele morske ribe očišćene od kostiju i kože. Dodati kašiku maslinovog ulja, kašiku kapra, so i biber po ukusu. Izmiksati sve sastojke. Dobijenu paštetu služiti kao predjelo, uz prepečen ili svež hleb.

Smokve u crnom vinu
Operite sveže smokve i prelijte ih crnim vinom "Plavac mali", da ogreznu. Količina zavisi od broja osoba koje nameravate da poslužite. Nakon sat vremena "opijanja" smokve izvadite na papirni ubrus kako bi se ocedile prirodnim putem. Urolajte svaku u tanko parče pršute i poslužite uz čašu crnog vina, istog u kojem su strajale smokve.

Beli rižoto sa gamborima
Očišćene gambore (200 grama) pržiti na maslinovom ulju, dodati dva čena sitno seckanog belog luka i postepeno dodavati belo vino (jednu šolju), da se u njemu sastojci dinstaju dok ne omekšaju. Zatim dodati beli pirinač (100 grama) i naliti belim vinom. Kuvati oko deset minuta.

Prijatno!

(MONDO)