• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tako je govorila Desanka Maksimović

Navršilo se dve decenije od smrti jedne od najvećih srpskih pesnikinja 20. veka, a tim povodom u Narodnoj biblioteci 13. februara će biti održano poetsko veče.

Jedna od najvećih srpskih pesnikinja prošlog veka, Desanka Maksimović, preminula je pre dve decenije, a u Narodnoj biblioteci Srbije od 19 časova biće održano poetsko veče "Desanki u čast". Na Dan zaljubljenih biće otvorena izložba "Ostaviću vam jedino reči".

Desanka Maksimović je preminula 11. februara 1993. godine u Beogradu, a sahranjena je u Brankovini kod Valjeva.

Rođena je 16. maja 1898. godine u selu Rabrovici, u okolini Valjeva. Odmah posle njenog rođenja, njen otac Mihailo je dobio premeštaj i porodica se odselila u obližnju Brankovinu gde je provela detinjstvo, a u Valjevu završila gimnaziju .

Studirala je na odeljenju za svetsku književnost, opštu istoriju i istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Radila je u obrenovačkoj gimnaziji, a zatim u Trećoj ženskoj gimnaziji u Beogradu. U Parizu je provela godinu dana na usavršavanju kao stipendista francuske vlade.

Nakon što je od 3. septembra 1925. godine radila oko godinu dana u učiteljskoj školi u Dubrovniku, prešla je ponovo u Beograd gde je radila u Prvoj ženskoj gimnaziji. Jedna od njenih učenica bila je i Mira Alečković, koja je takođe postala pesnikinja i bliska prijateljica.

Početkom Drugog svetskog rata otišla je u penziju, ali se u službu vratila 1944. godine i u istoj školi ostala do konačnog penzionisanja, 1953. godine. Maksimovićeva se bavila i prevođenjem sa ruskog, slovenačkog, bugarskog i francuskog.

Neka od njenih najznačajnijih dela su Pesme (1924), ''Vrt detinjstva'', pesme (1927), ''Zeleni vitez'', pesme (1930), ''Raspevane priče'' (1938), ''Strašna igra'', priče (1950), ''Tražim pomilovanje'', lirska diskusija s Dušanovim zakonikom (1964), ''Bajke za decu'' (1977), ''Slovo o ljubavi'', Pesme (1983)...

Godine 1959. izabrana za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, a 1965. za redovnog člana.

(MONDO)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nevena

Desaaa, fenomenalna pesnikinja...

Nesto lepo

Hvala joj za svaku napisanu rec. Rasla sam uz njenu poeziju.

Paznja

Krvava bajka...

SERIJE