• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Orhan Pamuk iznad svega želi slobodu duha

Turski pisac i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Orhan Pamuk izrazio je zabrinutost da bi uloga kulturnog ambasadora svoje zemlje mogla da mu ugrozi slobodu duha neophodnu za pisanje.

Turski pisac i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Orhan Pamuk izrazio je zabrinutost da bi uloga kulturnog ambasadora svoje zemlje mogla da mu ugrozi slobodu duha neophodnu za pisanje.

"Piscu beletristike potrebna je neodgovornost deteta koje želi da se igra svojim igračkama u svom svetu mašte", rekao je Pamuk u intervjuu koji je Rojtersu dao u Stokholmu, gde će mu biti uručena Nobelova nagrada.

Na taj način, nastavio je, pisac deluje ravnodušno prema društvu, ali je potpuno slobodan, što je od suštinskog značaja za pisanje.

"Morate imati slobodu izražavanja i da, istovremeno, budete potpuno neodgovorni i ponašate se kao dete, ali mene sve više brinu problemi politike i predstavljanja nacije. Ali, izvući ću se iz toga", kazao je Pamuk.

Turski pisac postao je simbol slobode izražavanja kada je optužen za uvredu turskog identiteta. Po njegovim rečima, zbog malog broja u svetu poznatih Turaka na kulturnom planu, našao se u "situaciji da predstavlja" svoju zemlju.

"Optužba protiv njega povučena je u januaru, posle kritika Evropske unije i problema u pregovorima Tuske o članstvu u EU.

Turska ulaže napore da zakon po kojem je Pamuk optužen izmeni do samita EU sredinim decembra, kako bi olakšala put do članstva. Po rečima turskog pisca, član 301 tog zakona, koji zabranjuje uvredu turskog identiteta, ne bi trebalo da bude prepreka članstvu u EU.

"Ja sam gonjen na osnovu člana 301. Vrlo sam kritičan prema njemu.
Ipak, to ne bi trebalo da bude prepreka za članstvo Turske u Evropskoj uniji. Siguran sam da ćemo ga se otarasiti kako se stvari zahuktaju", objasnio je.

"Turska se... politički približava Evropi, a i na polju kulture postaje liberalnija, ali i dalje treba rešiti neke probleme. Postoje problemi slobode izražavanja, promene na polju kulture i tako dalje", kaže Pamuk.

"Ulazak u Evropsku uniju doneće procvat turskog identiteta, Turska će postati slobodnije mesto na kojem će svi imati svoju religiju, kulturu, istoriju... znake i simbole", dodao je.

Pamuk brzo i tečno govori o svojoj ljubavi prema pisanju, dok na politička pitanja daje kratke i odsečne odgovore.

Iako je protekle dane u Stokholmu proveo okružen lovcima na autograme, obožavaocima i novinarima, Pamuk tvrdi da ga Nobelova nagrada neće promeniti.

"To je velika čast, zadovoljstvo i radost, ali neće izmeniti moje radne navike, moju predanost pisanju i, što je važnije, neće izmeniti način na koji unosim svoj duh u praznu stranicu", objasnio je.

Turski pisac trenutno dovršava pisanje nove knjige "Muzej nevinosti", koja govori o pripadniku gornje srednje klase u modernom Istanbulu.
Roman analizira ljudske navike i opsesije, ali je i kulturna panorama promena u Istanbulu, kazao je Pamuk.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE