• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najpoznatije bradonje u sportu

Izvor mondo.rs

Mnogo je sportista širom planete kojima je zaštitni znak bila brada. Gotovo da ih ne možete zamisliti bez tog karakterističnog detalja. Podsetite se nekih od njih.

Sportisti vole da se izdvoje po imidžu. Brada je za mnoge bila zaštitni znak. Svesni smo da je spisak zaista predugačak i da smo, sasvim sigurno, nekoga preskočili. Dakle, ovde je reč o sportistima koji su u igračkim danima nosili bradu ili nose bradu i koji su po tome prepoznatljivi.

Igrač NFL lige (američki fudbal) Bret Kajsel od svoje brade je, uz pomoć medija, napravio brend, a svake godine on je brije na manifestaciji gde se prikuplja novac za pomoć dečijim zdravstvenim ustanovama.

Što se tiče domaćeg ili jugoslovenskog sporta, prvi koji se "nameće" je, naravno, Vlade Divac. Proslavljeni košarkaš, sada predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, bez dileme je "prva brada" ex-YU sporta.

Kada pokušate da "prebirate" po memoriji, malo je sportista u ex-YU, kojima je brada bila zaštitni znak.

Među fudbalerima epitet "prve brade" pripada legendarnom fudbaleru Blažu "Baki" Sliškoviću, nekadašnjem partneru rukometašice Svetlane Cece Kitić. Fudbaler Partizana Miloš Đelmaš, takođe je nosio bradu (mada je to više bila bradica), da bi tek krajem karijere on postao prepoznatljiv po njoj.

Blaž Slišković
Izvor: MN Press

Košarkaši: Osim pomenutog Divca, morali smo da odemo malo dalje u prošlost. Bradu su nosili igrač Crvene zvezde Ljubodrag Duci Simonović i as zagrebačke Cibone Zoran Čutura. U novije vreme po bradi se isticao visoki centar Slavko Vraneš.

Rukomet: E, tu je već bilo igrača kojima je brada bila glavni detalj. Nekadašnja, sjajna generacija šabačke Metaloplastike bila je prepoznatljiva baš po tome što su glavni igrači nosili brade - Veselin Vujović i Zlatko Portner... Još jednom rukometašu brada je bila zaštitni znak. Reč je o Momiru Rniću, čiji sin koji se isto tako zove sada igra za reprezentaciju Srbije. Nosili su je još neki, poput Jovice Cvetkovića. Svi su oni bili reprezentativci tadašnje Jugoslavije.

Veselin Vujović i Momir Rnić
Izvor: MN Press

Odbojka: Osim Gorana Vujevića "Kviska",Žarka Petrovića i (eventualno) Andrije Gerića nismo mogli da se setimo još nekoga. Možda ćete vi.

Goran Vujević "Kvisko"
Izvor: MN Press

Kada je reč o inostranim sportistima mora se krenuti od legendarnog brazilskog fudbalera Sokratesa iz one sjajne generacije 80-ih godina prošlog veka. Nezaboravan je i Džordž Best, legenda Mančester junajteda. U novije vreme po bradi se ističu ili su se isticali Amerikanac Aleksi Lalas (čuvena jareća bradica),  fudbalski virtuoz iz Juventusa Andrea Pirlo, Milanov Đenaro Gatuzo... Dvojica fudbalera su brade pretvorili u modne detalje - Francuz Đibril Sise i Portugalac Abel Ksavijer. Bradu nosi i bek Barselone Đerar Pike, potom je tu još jedan Španac Ćabi Alonso.

Po mnogima, najprepoznatljiviji fudbaler svih vremena po bradi ili asocijacija na nju je Šveđanin Olof Melberg, a na Twitteru čak postoji i profil koja se tako zove: "Olof Melberg brada".

Na Internetu čak možete da pronađete i upustvo kako da negujete bradu a la Olof Melberg!

Što se tiče košarke, NBA liga ima najviše onih koji su eksperimentisali izgledom. Možda i najpoznatiji je igrač Hjustona Džejms Harden, uz koga ide i izreka "Fear the Beard". Inače, on je bradu počeo da pušta još na koledžu 2009. godine, jer ga je mrzelo da se brije. Njegova brada bila je inspiracija za izradu raznih majica , a ušla je i u pesme.



Nama najbliži su Španac Pau Gasol i Nemac Dirk Novicki. Dok je Gasolu brada gotovo sastavni deo imidža, Novicki je puštao bradu dok njegov Dalas nije prešao u plus po učinku u sezoni. Potom je se rešio. Mašinicom.

Naravno, tu su i LeBron Džejms, Dešon Stivenson, Beron Dejvis... Bradu je u igračkim danima nosio i čuveni Fil Džekson.

Što se tiče evropske košarke, brada nije moderna. Litvanac Linas Kleiza ili "Dagestanski mafijaš", kako ga je nazvao naš kolumnista Edin Avdić, verovatno je prva brada evropske košarke. Naravno, tu je i Miloš Teodosić.

I u drugim sportovima, nama manje bliskim, naravno, ima igrača koji se izdvajaju po bradi. Bez dileme, jedna od najpoznatijih sportskih brada pripada igraču američkog fudbala Bretu Kajselu (možete da ga vidite na naslovnoj fotografiji), kao i igraču bejzbola Brajanu Vilsonu (poslednja fotografija).

Brada Breta Kajsela, igrača Pitsburga, ima svoju Facebook i Twitter stranicu! Prema njegovom priznanju, bradu je počeo da pušta iz više razloga. Želeo je time da demantuje tvrdnje da u NFL ligi nedostaje karakter među igračima, a ujedno i da "preokrene" negativnu okolnosti po svoj tim u toj sezoni. Svoju bradu Kajsel je nazvao "divnom stvari" i "jednom od najvažnijih u istoriji sporta". Takođe je ohrabrivao i saigrače da puštaju bradu.

Pre dve godine, Kajsel je na manifestaciji nazvanoj "Obrij Bradu" u centru Pitsburga to i učinio, a tom prilikom prikupljeno je čak 40.000 dolara koji su uplaćeni za pomoć dečijoj bolnici u tom gradu. To je potom preraslo u tradiciju. On svake godine pušta bradu, pa je brije u centru Pitsburga. Prikulja se novac za pomoć dečijim zdravstvenim ustanovama.

Komentari 31

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jeca

ODBOJKA - UROS KOVAČEVIĆ

Maher

Trifun Ivanov

GM

Pedja Stojakovic, Predrag Drobnjak, Marko Jaric... kao uostalom i vecina nasih koji su igrali u NBA. To je valjda zastitni znak, odnosno znak raspoznavanja, Srba-Balkanaca tamo. :)

Najnovije

Kolumnisti