Džem se pravi od svežeg voća očišćenog od koštica, celog ili tek prepolovljenog (iscepkanog) koje se kuva kratko. Džem je po strukturi nešto ređi od pekmeza i marmelade.

Pekmez se takođe pravi od svežeg voća, koje se kuva nešto duže. Za razliku od džema, voće za pekmez se usitni seckanjem.

Najgušća je marmelada, koja se priprema tako što se sveže, oprano voće očisti od koštica i samelje ili pasira, a potom kuva.

Marmeladu je najteže razmazati, zato se za palačinke, na primer, češće koristi džem.

Sva tri jela su slatka, odlično se slažu uz razna peciva, a mogu se koristiti i kao dodaci kolačima i tortama, ili za sos uz divljač ili pačetinu.

Neki džem, pekmez i marmeladu jedu same, kašičicom, a zaustave se tek kada vide dno tegle. Zato se taj način konzumiranja ne preporučuje ukoliko vodite računa o vitkom stasu.