• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stros-Kan obećao pomoć za problematična preduzeća

Izvor MONDO/Agencije

Savetnik Vlade Srbije Dominik Stros-Kan razgovarao je danas s ministrom privrede Sašom Radulovićem o rešavanju problema preduzeća u restrukturiranju i izmenama propisa koji su važni za privredni oporavak.

Stros-Kan je izrazio spremnost da pomogne da se što pre nađe najbolje rešenje za preduzeća koja imaju najviše problema i zapošljavaju veliki broj radnika, saznaje Beta u Vladi Srbije.

Za takva preduzeća tražiće se kupac, odnosno strateški partner, a država će preuzeti zbrinjavanje radnika koji će ostati bez posla.

Radulović je Stros-Kanu predočio planirane izmene nekoliko reformskih zakona, kao što su zakoni o stečaju, privatizaciji, ali i onih koji utiču na poslovnu klimu, poput zakona o radu i planiranju i izgradnji.

Stros-Kan se posle sastanka s Radulovićem sastao s predstavnicima Udruženja banaka Srbije, a tokom dana razgovaraće i s predstavnicima poslovnih udruženja, stranih investitora i osiguravača.

Stros Kan se danas sastao i sa osnivačima Srpskog sindikalnog fronta: Konfederacijom slobodnih sindikata, Asocijacijom slobodnih i nezavisnih sindikata, Udruženim sindikatima Srbije Sloga i Industrijskim sindikatom Srbije.

Predsednici sindikata osnivača Srpskog sindikalnog fonta upoznali su Stros Kana  i njegov tim sa nedostatkom socijalnog dijaloga, kao glavnim razlogom za formiranje sindikalnog fronta i ukazali na odlučnost u borbi za zaštitu interesa i prava radnika, saopšteno je iz te organizacije.

U otvorenom razgovoru sindikati su ukazali  na probleme u sprovođenju privatizacije i donošenju novih zakona bez socijalnog dijaloga, bez čega nije moguće  sprovođenje neophodnih reformi.

Ukazano je na bezuslovnu potrebu uspostavljanja pravog socijalnog dijaloga,  uravnotežene  i socijalno - izbalansirane reforme, koje podjednako uvažavaju  ekonomsku efikasnost privrede i ekonomske i socijalne potrebe radnika.

Posebno su istakli, krajnje neprihvatljiv predlog izmena i dopuna Zakona o radu, Zakona o štrajku, probleme sa preduzećima u restrukturiranju i druge aktuelne probleme koji utiču na društveni položaj radnika.

Stros Kan se, kako je navedeno, složio sa neophodnošću socijalnog dijaloga i potrebom da se čuju i uvaže konstruktivni stavovi i predlozi sindikata i ukazao na neophodnost usaglašenih reformi, kojima bi se obezbedio opstanak srpske ekonomije, a time i  budućnost novih generacija.

Bivši generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Stros Kan je 17. septembra posetio Beograd i potvrdio da je prihvatio da savetuje Vladu Srbije, na predlog prvog potpredsednika Aleksandra Vučića.

Deo savetodavnog tima Stros Kana će, kako je tada objašnjeno, raditi u Beogradu, a deo u Parizu.

Strani stručnjaci koji savetuju Vladu Srbiju, po rečima Vučića, treba da pomognu da se smanji fiskalni deficit i javni dug i stvore povoljniji uslovi za poslovanje u Srbiji.

Stros Kan je ranije izjavio da će pokušati da pomogne građanima Srbije da reše probleme iz oblasti ekonomije, i ocenio da to neće biti lako jer globalna ekonomija nije dobra, a srpska ekonomija ima ozbiljne probleme.

On je rekao da će prva tri meseca raditi besplatno, a da će kasnije biti utvrđeno kako i koliko će biti plaćen za savetovanje Vlade Srbije.

Kako je najavljeno, Stros Kanu i njegovom timu biće potrebno nekoliko meseci da detaljnije razmotre ekonomsku situaciju u Srbiji, kada će moći da iznese i preporuke o konceptu za oporavak privrede.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image