• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada zabranjuje zapošljavanje u javnom sektoru

Izvor Beta

Vlada Srbije uvešće zabranu zapošljavanja novih radnika u javnom sektoru koja će važiti do kraja 2015. godine, navodi se u danas objavljenom Predlogu izmena Zakona o budžetskom sistemu.

 Vlada zabranjuje zapošljavanje u javnom sektoru   Izvor: MONDO - Petar Stojanović

Izvor: MONDO - Petar Stojanović

Prema predloženim izmenama tog zakona objavljenim na sajtu Skupštine Srbije, ograničava se i ukupan broj privremeno angažovanih radnika na 10 odsto ukupnog broja zaposlenih u organu ili instituciji koja se neposredno ili posredno finansira iz budžeta.

Navodi se i da se izuzetno novi radnici mogu zaposliti uz saglasnost tela Vlade Srbije na predlog ministarstva ili drugog nadležnog organa.

Prema procenama Ministarstva finansija, mera ograničavanja zapošnjavanja u javnom sektoru u 2014. godini, usled prirodnog odliva zaposlenih, donela bi uštede od oko 0,15 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) (oko 45 miliona evra), a u 2015. godini dodatnih 0,25 odsto BDP-a.

Kazne za nepoštovanje zabrane zapošljavanja su od 500.000 do dva miliona dinara za institucije i od 30.000 do dva miliona dinara za odgovorne osobe, a predviđena je i privremena obustava isplata novca za plate i prenosa sredstava za finansiranje lokalnih samouprava.

Zabrana se ne odnosi na sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, na izabrana, postavljena i imenovana lica u državnim organima i organima jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, kao i na direktore javnih preduzeća i agencija.

Predloženim izmenama zakona budžetskom sistemu produžava se i rok za uvođenje centralizovanog obračuna zarada u javnom sektoru do 1. januara 2015. godine.

Predviđeno je i ograničenje rasta penzija i plata u javnom sektoru tako što će u 2015. i 2016. biti povecjanja od po 0,5 odsto u aprilu i oktobru.Trenutno zakonsko rešenje predviđa usklađivanje plata i penzija sa inflacijom.

Predloženo je i da se uređenje kretanja plata i penzija primenjuju i nakon 2016. godine.

Tako da će se u aprilu plate i penzije usklađivati zbirom stope inflacije u prethodnih šest meseci i dela stope realnog rasta bruto domaćeg proizovda u prethodnoj godini iznad četiri odsto, a u oktobru sa stopom inflacije, sve dok učešće penzija u BDP ne dostigne 10 odsto, a učešće plata osam odsto.

U obrazloženju zakona se navodi da je ograničenje rasta plata, u javnom sektoru i penzija neophodna mera s obzirom da te dve kategorije rashoda zajedno čine oko 55 osto svih rashoda budžeta.

"Solidarni porez" od 1. januara 2014.

Predlogom zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, koji je vlada uputila skupštini na hitno razmatranje, predviđeno je oporezivanje plata u javnom sektoru iznad 60.000 dinara.

Prema ovom predlogu, plate iznad 60.000 dinara trebalo bi da se oporezuju sa 20 odsto, a plate iznad 100.000 dinara sa 25 odsto.

Očekuje se da će predložena mera dovesti do smanjenja konsolidovanog fiskalnog deficita u 2014. godini za oko 15 milijardi dinara.

Poreska uprava će kontrolisati da li je za prethodno kalendarsko tromesečje neto prihod zaposlenih u javnom sektoru umanjen u skladu sa tim zakonom.

Novčanom kaznom od 500.000 do dva miliona dinara kazniće se za prekršaj isplatilac prihoda koji nije umanjio neto prihode zaposlenih u skladu sa zakonom, odnosno nije uplatio razliku.

Za prekršaj će biti kažnjeno i odgovorno lice isplatioca prihoda, i to novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara. Novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara kazniće se fizičko lice koje ne plati razliku.

Zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku", a primenjivaće se na sve isplate od 1. januara 2014. godine.

Osnovni razlozi za donošenje tog zakona, odnosno problemi koje zakon treba da reši, jesu smanjenje budžetskog deficita i omogućavanje funkcionisanja Republike Srbije u narednom periodu.

Komentari 21

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lemi

Tj u prevodu treba jaca veza i vise para da se podmaze nego do sada.... Samo im glupo da to otvoreno kazu....

007

Ma odo u Tadzikistan. Ovo ce tek da bude kolektivna ludnica.

Miki88

Ne znam da li u opste neko cita do kraja. NECE BITI MOGUCE NI PREKO STRANKE! Nece vise biti konkursa ni namestenih ni nenamestenih osim ako ministar licno ne predlozi a njega bas briga da predlaze nekoga ko je zbog posla usao u stranku. Tako da oni nezaposleni cije su kvalifikacije vezane za posao u javnom sektoru mogu da se slikaju ili odu odavde.

special image