• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Erste bila rekorder po kamati na nedozvoljen minus

Izvor Tanjug

Najveću godišnju kamatnu stopu na nedozvoljeno prekoračenje po tekućem računu u januaru imala Erste banka od 81,56 odsto, a najmanju Dunav banka A.D. od 16,34 odsto, objavila je Narodna banka Srbije.

 Erste bila rekorder po kamati na nedozvoljen minus Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Centralna banka je objasnila da je podatke po pojedinačnim bankama o kamatnim stopama na prekoračenja po tekućim računima za januar, objavila kao deo inicijative za opšte sniženje cena bankarskih proizvoda, ne ulazeći pri tome u poslovnu politiku banaka.

Na nedozvoljena prekoračenja čak 10 od 29 banaka ima kamatnu stopu veću od 50 odsto. Pored Erste banke, u toj grupi su Sosijete ženeral banka (78,28 odsto), KBM banka Kragujavac (58,69 odsto), Čačanska banka (57,99), KBC banka (57,59), Kredi agrikol Novi Sad (54,7), OTP banka (53,69), Prokredit (51,22), Srpska banka (51,11) i Komercijalna banka (50,34 odsto).

Najmanje kamate na nedozvoljena prekoračenja imaju, pored Dunav banke, još Unikredit banka (18,8 odsto) i JUBMES banka (22,21 odsto).

Što se tiče dozvoljenih prekoračenja, najveću kamatu na godišnjem nivou imaju Eurobanka od 38,25 odsto, zatim Poštanska štedionica od 36,75 odsto i Banka Inteza od 36,3 odsto.

Erste sasekla kamatu

Erste Banka je u naknadnom saopštenju precizirala da je u međuvremenu smanjila kamatnu stopu. Ona od 21. januara iznosi 17,5 odsto (tačnije referentna kamatna stopa NBS plus osam odsto), na godišnjem nivou. Prethodno, kamatna stopa na nedozvoljeno prekoračenje u Erste Banci je iznosila četiri odsto mesečno, odnosno 61,15 odsto na godišnjem nivou, što je prema ponderisanom računu NBS ispalo 81,56 odsto a sada, nakon smanjenja, bi bilo 18,97 odsto.

Najmanju kamatu na dozvoljena prekoračenja imaju JUBMES banka od 16,84 odsto, zatim Dunav banka od 20,55 i KBC banka od 23,72 odsto.

Podaci se odnose na sektor stanovništva, koji obuhvata fizička lica, preduzetnike i neprofitne institucije koje pružaju usluge stanovništvu.

NBS je u jučerašnjem saopštenju istakla da na ovaj način želi da građanima omogući da se na transparentan način upoznaju sa javno dostupnim podacima i da na osnovu toga uporede banke i naprave adekvatan izbor bankarskog proizvoda koji odgovara njihovim potrebama i mogućnostima.

Doprinoseći i na taj način pozitivnoj konkurenciji na bankarskom tržištu, NBS podseća da je svojom inicijativom uticala na optimiziranje nivoa kamatnih stopa na štednju, radi smanjenja cene izvora sredstava, što je omogućilo započeti pad kamatnih stopa na plasmane banaka i povećalo dostupnost finansijskih sredstava privredi i građanima.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image