Hrana za decu je preslana, utvrdili su britanski naučnici koji upozoravaju da deca unose previše soli.
Najviše soli deca unose hranom, i to trećunu hlebom i pahuljicama, petinu mesom, a desetinu mlečnim proizvodima.
Istraživanje je pokazalo da uprkos naporima britanskog zdravstva da se smanji unos soli hranom, preporučenu gornju granicu unosa soli najviše "probijaju" deca stara od pet ili šest godina (gornja granica je tri grama soli dnevno) i deca uzrasta od 13 do 17 godina (gornja granica je šest grama soli dnevno).
Jedino su deca stara 8 ili 9 godina unosila manje od najviše preručene količine soli za taj uzrast koja iznosi pet grama dnevno.
Istraživanje je pokazalo i da dečaci unose više soli od devojčica.
So unesena hranom po pravilu nije rezultat soljenja za stolom, već fabrički soljenih prehrambenih proizvoda.
Vođa istraživanja Graham MekGregor kaže da će roditelji teško da smanje unos soli kod dece ukoliko ih i dalje hrane fabrički proizvedenom ili restoranskom hranom.
On kaže da proizvođači, koji tvrde da smanjuju količinu soli u hrani, uključujući hleb, moraju više da deluju po tom pitanju. Stručnjaci ističu da povećani unos soli rezultira povećanim rizikom za visok krvni pritisak od mladosti koji može dovesti do bolesti srca i moždanog udara.
Britansko Ministarstvo zdravlja upozorava da ljudi prosečno dnevno unose dva grama soli više od preporučenih maksimalnih šest grama dnevno.