Predsednik i izvršni direktor Evrolige Đordi Bertomeu rekao je da će Partizan teško dobiti specijalnu pozivnicu ("vajld kard") za učešće u Evroligi, nakon što na terenu nije izborio pravo da se 14. sezonu zaredom nadmeće sa najvećim klubovima "starog kontinenta".

"'Vajld kard' je osmišljen tako da ode u zemlje kojima je potrebna naša podrška za rast košarke. Naprimer, poslednje dve su otišle Nemačkoj i Francuskoj. Prema našim kriterijumima, ovom regionu tako nešto nije potrebno. Dakle, teško je pretpostaviti da će Partizan dobiti pozivnicu", rekao je Bertomeu novinarima u Beogradu.

Partizan i Crvena zvezda Telekom poraženi su u polufinalu završnog turnira ABA lige u Beogradu, što znači da crno-beli najesen mogu da igraju Evrokup, dok crveno-belima ostaje mala šansa da se u Evroligu probiju putem kvalifikacija, u oktobru.

Bertomeu je podvukao da se o konačnom spisku učesnika može konkretnije govoriti tek po završetku nacionalnih liga, s obzirom na sistem "A" i "B" licenci za nastup u Evroligi.

Upitan šta će biti sa Cibonom, koja se kvalifikovala za Evroligu 2014/15, ali se nalazi u ogromnim dugovima, Bertomeu je izjavio da Zagrepčanima treba dati priliku da zadovolje finansijske kriterijume.

"Nije lepo da sada pričamo o tome, jer Ciboni predstoji finalna utakmica ABA lige. U svakom slučaju, treba u narednom periodu videti da li klub može da reši probleme. Ako to, eventualno, ne bude mogao, sešćemo za sto sa čelnicima ABA lige i zajedno naći rešenje. Siguran sam da će ljudi koji vode Cibonu učiniti sve da se sledeće sezone nađu u Evroligi".

Bertomeu je rekao i da ne vidi problem da Zvezda bude domaćin kvalifikacionog turnira za Evroligu, mada je i za tu priču rano u ovom trenutku.

On je ponovio da ABA liga ima punu podršku Evrolige i da te dve organizacije svakodnevno sarađuju po raznim pitanjima, jer dele istu filozofiju, a to je da su klubovi na prvom mestu i da oni kreiraju budućnost košarke u Evropi.