• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stepinac svetac do kraja 2015.

Izvor SRNA

Kardinal Alojzije Stepinac, koji je bio na čelu katoličke crkve u Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu, mogao bi biti proglašen svecem do kraja 2015. godine.

To je potvrdio čelnik vatikanskog tela koje nadgleda proces kanonizacije. "Pretpostavljam da će se do kraja 2015. najverovatnije dogoditi Stepinčeva kanonizacija", rekao je prefekt Kongregacije za pitanja svetaca kardinal Angelo Amato.

On je za hrvatsku "Novu TV" rekao da je za kanonizaciju Stepinca potrebno još jedno čudo, odnosno bar dva.

Papa Jovan Pavle Drugi je Stepinca proroglasio blaženim 1998. godine, a Katolička crkva je tada priznala da se jedno ozdravljenje koje se pripisuje Stepincu može smatrati čudom.

Amato je rekao da se sada čeka potvrda drugog čuda, koje se dogodilo kada se osoba u molitvi za pomoć obratila Stepincu, a nakon toga ozdravila.

Stepinac je odmah po ulasku Nemaca u Zagreb 10. aprila 1941. podržao osnivanje NDH i ustaški režim, a 1945. borio se za očuvanje tog režima. Prvi put se sastao sa ustaškim komandantom Antom Pavelićem 16. aprila 1941, četiri dana nakon proglašenja NDH.

U sedištu Stepinca u Kaptolu posle rata nađena je ustaška dokumentacija i zlato koje su ustaše opljačkale od Srba i Jevreja.

Jugoslovenske komunističke vlasti su ga 1946. godine osudile za saradnju sa ustašama, nakon čega je proveo ostatak života u kućnom pritvoru i u zatvoru.

Tagovi

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milovan Sredojevic

Zar ne, Varava će biti promovisan za svetog još ranije. Ima i on slične zasluge od prije.

Puki

Blago toj zemlji koja hvali takvog coveka kao sto je stepinac i oni koji ga biraju za sveca -takvi sebi utiru i poplocavaju put ka vratima pakla jer bog ovog sveta je sotona a stepinac njegov svetac. ,,A tesko nama koji nismo pokatoliceni jer nestojimo pred tim vratima pakla ,,i NEDAJ BOZE DA STOIMO I DA NAM VATIKAN BUDE CRKVA -ZEMLJA SE IPAK OKRECE -rece GALILEO GALILEJ

ROKI

Šta vas to čudi? Od nastanka katoličke crkve pobiveno je milioni ljudi u ime Lucifera koji je u katakombama Vatikana ...

special image