Godži ili goji bobice, vekovima se koriste u kineskoj medicini. Uglavnom se mogu kupiti sušene, a izgledaju kao grožđe, samo su crvene boje.
Ovo voće bogato je antioksidansima, koji uklanjaju slobodne radikale iz krvi, koji inače mogu biti uzrok raka. Takođe, one pospešuju proizvodnju određenih enzima u organizmu, koji sprečavaju obolevanje od kancera.
Još jedan od efekata koje ovo čudesno voće ima na zdravlje je jačanje imunog sistema. One sadrže fitonutrijente, koji dobro deluju na imuni sistem, kao i askrobinsku kiselinu, koja pomaže telu da se bori protiv bolesti i infekcija.
Ove bobice važan su izvor vitamina A, beta-karotena, kao i vitamina B, C i E koji pomažu u očuvanju vida i smanjuju rizik od oštećenja očnih mišića u starosti.
Stručnjaci ovo voće preporučuju i onima koji imaju problem sa snom. Svakodnevno konzumiranje godži bobica može da smanji količinu hidrokortizona, koje telo luči kada je pod stresom.
U ovim bobicama nalazi se i 18 vrsta amino-kiselina, minerala i vitamina. Zahvaljujući ovim sastojcima, bobice jačaju kosti i mišiće i obezbeđuju telu potrebne proteine.
Prirodna vlakna i antioksidanti u ovom voću snižavaju nivo lošeg holesterola i održavaju nivo dobrog holesterola, pospešuju cirkulaciju krvi, a samim tim doprinose zdravlju srca i umanjuju rizik od srčanog udara.
Zahvaljujući antioksidansima kao jednom od sastojaka čudesnih bobica, one dobro utiču i na kožu.
Stručnjaci tvrde da, zbog ovakve kombinacije sastojaka, godži bobice poboljšavaju pamćenje, kao i da umiruju nervni sistem, a Kinezi veruju da one čak i produžavaju život.
Da bi ove bobice doprinele zdravlju, nije potrebno jesti ih mnogo - dovoljno je između 10 i 30 grama dnevno.