• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od donatora za pokriće štete do 25 odsto novca!

Izvor mondo.rs

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su prve procene da će Srbija za pokriće šteta od poplava od međunarodnih donatora moći da obezbedi od 20 do 25 odsto potrebnog novca.

Vučić je na konferenciji za novinare sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabartijem izjavio da od te međunardone finansijske institucije očekuje pomoć ne samo u saniranju šteta, već i podsticanju privrednog oporavka Srbije.

"Srbija će narednih dana i nedelja doneti planove za oporavak zemlje. Očekujem da građani pokažu jedinstvo i borbenost koji su nam sada potrebni", kazao je Vučić.

On je rekao i da ne postoji ozbiljna procena štete od poplava.

"To što pošalju predsednici opština bolje da ne komentarišem. Valjda misle da je država ćup iz kojeg može da svako uzima koliko mu je volja, da sve minuse iz prethodnog perioda nadoknade", rekao je Vučić, koji je više puta tokom konferencije kritikovao nerealne zahteve predsednika opština.

"Mi ne laženo nikog i sa ljudima iz EBRD-a nastojimo da realno procenimo štetu", rekao je Vučić.

On je rekao da su najveća šteta, naravno ljudski životi, a da je van toga najveća šteta u elektronergetskom sistemu.

"U rudniku Kolubara potopljenje su sve mašine, mnogo je problema oko TENT-a.  Između 500.000 i milion evra dnevno kupimo da bi Srbija imala struju", rekao je Vučić i dodao da će nadležni pokušati, da se pošto su danas pokrenuti poslovi na nalazištima jalovine,  do nedelje pokrene deo proizvodnje.

"Drugi deo vezan je za putnu i železničku infrastrukturu - putna je daleko oštećenija, ima mnogo važnih putnih pravaca koji ne mogu da koriste ni putnički automobili. Zato moramo u obnovu da krenemo što pre. Krenućemo u obnovu već u narednih deset dana", rekao je premijer.

On je dodao da je treći deo štete onaj koji se odnosi na kuće i stambene objekte.

"Prvo da vidimo najhitnije - da im se obezbedi krov nad glavom. Naravno da nije realno da svaki tepih plati država i molim da oni koji nisu uspešno vodili opštine da ne razmišljaju da  nadomeste štetu na ovaj način", rekao je Vučić.

On je dodao da ima i poštenih predsednika opština, i da su neki koji su imali više štete tražili daleko manje novca od drugih koji su preterivali sa zahtevima.

"Mislite da će nam EBRD pokloniti pare? Oni nam daju po najpovoljnijim uslovima, ali niko ne poklanja pare",  kaže Vučić.

Kao četrvti deo Vučić je naznačio kreiranje ekonomskog rasta i obnovu sveukupne ekonomske energije.

Neće biti smanjenja plata i penzija

Vučić je rekao da će Srbija nastojati da obezbedi privredni rast te da će ostati na postojećim merama fiskalne politike, iako su neke zemlje u okruženju pribegle smanjenju plata i penzija zbog posledica poplava. "Pokušaćemo da energiju ljudi, koja je neretko važnija od novca, iskoristimo i postignemo dobre rezultate", rekao je Vučić. Premijer je naglasio da će tokovi novca, koji je prikupljen za pomoć ugroženima kao i onog koji će se koristiti za obnovu zemlje, svi građani moći da vide na novom sajtu koji se formira i koji besplatno rade volonteri, a da će Ministarstvo finansija voditi računa o tom poslu. "Moći ćete da vidite kako je utrošen svaki dinar. Objavićemo na bilbordima koliko je neki infrastrukturni projekat koštao građane", rekao je Vučić. Do sada je, naveo je, za pomoć našoj zemlji prikupljeno između 17 i 18 miliona evra

Mislim da je to od ključnog zanačaja za napredak Srbije, rekao je on.

On je dodao da i danas postoje problemi u Šapcu i Obrenovcu i da će se, ako "to sve bude u redu" ići u obnovu zemlje.

Vučić  je rekao da će se za nekoliko dana i nedelja doneti plan ne samo obnove nego i za sveukupni razvoj čele zemlje i naveo da se dobar deo stvari iz ekspozea kojim je izneo neće menjati.

On je rekao da će se sa EBRD zajednički raditi na kreiranju poslovnog ambijenta na čemu EBRD može mnogo da nam pomogne.

"Želimo da sledimo primer Poljske a ne nekih drugih" rekao je premijer.

Premijer je upozorio da će i pored velike pomoći koja će stići od EU, Rusije, Emirata i drugih to biti ipak oko 20 - 25 odsto od onoga što je Srbiji potrebno da bi sanirala posledice nesreće ali i izrazio uverenje da ćemo u tome uspeti.

"Ne treba da se plašimo - dovoljno smo vredni - svoju zemlju ćemo obnoviti ali ćemo morati da generišemo veći industrijski rast nego što smo planirali", naveo je Vučić.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zemljotaur

Pa kada bi sve te donacije stigle do onih kojima je upucena i potrebna, mozda bi bilo i vise od tih 25%...

special image