• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lista 10 najbizarnijih transfera svih vremena!

Autor Nikola Janković

Ovi transferi fudbalera nisu izraženi u milionima evra. Ne... Oni su plaćeni kobasicama, škampima, tegovima, mrežama, trenerkama, kompletima dresova, crepom, buradima piva... Da, da!

Svakog leta, svake zime, svaki naredni put sve više, pažnju sportske javnosti okupiraju megalomanske kupovine velikih evropskih klubova.

Količina novca koja se okreće u svetu fudbala je enormna i u tom biznisu nema mesta za alibi zvani "svetska ekonomska kriza", bar kada se radi o elitnom rangu takmičenja u Evropi.

Fudbaleri vredni 50, 70, 100 miliona evra putuju kontinentom, a klubovi kao da se trude da plate više, a ne manje od konkurencije.

Međutim, daleko od očiju javnosti, decenijama unazad, događaju se neki sasvim drugačiji transferi, u kojima novac ne igra presudnu ulogu, štaviše negde se ni ne pominje... Ovo je MONDO Top lista najbizarnijih transfera u istoriji fudbala!

Pardon, najbizarnijih poznatih transfera u istoriji fudbala, do kojih smo mogli da dođemo, koji se prepričavaju i pamte. A, sigurni smo da ovakve i slične priče stanuju i u našem komšiluku i da ćete nam vi, naši čitaoci, otkriti neke od primera koji bi mogli da nađu mesto na ovoj listi.

Krenimo redom...



TONI KASKARINO

Većina vas, doduše starijih od 30 godina, seća se Tonija Kaskarina. Taj Irac igrao je čak i za Crvenu zvezdu, ali francusku Red Star 93, u kojoj je 2000. godine završio golgetersku karijeru, tokom koje je igrao između ostaloga i za Olimpik Marsej, Aston Vilu, Čelsi, Seltik, itd. Zašto se našao na ovoj listi? Pa, on je na početku karijere iz Krokenhila u Gilingem je prešao za hiljadu crepova. Toliko je Krokenhilu bilo potrebno da pokrije svlačionice, a sam Kaskarino je potom prodat za 800.000 funti!

GARI PALISTER

Danas menadžer, ne tako davno legendarni štoper velikog Mančester junajteda, jedan od igrača koji je po dolasku sera Aleksa Fergusona bio oslonac stvaranja šampionske generacije, svoj uspon započeo je transferom iz Bilingem Tauna u Midlsbro, 1984. godine. Midlsbro ga je, sa svega 19 godina, platio nižerazrednom klubu za set dresova, vreću punu fudbalskih lopti i mrežu za gol. Pet godina kasnije, Junajted je platio 2,3 miliona funti za Palistera, što je u tom trenutku bila rekordna suma u Engleskoj za defanzivca.

ZET NAJT

Najt i dalje aktivno igra fudbal za Bolton, štaviše ovaj defanzivac zabeležio je i dva nastupa za reprezentaciju Engleske (!?), ali malo je poznato da je 1999. godine prešao iz Rašal Olimpika u Fulam za 30 kompleta trenerki! Toliko je tada agilni vlasnik Fulama Mohamed Al-Fajed morao da izdvoji kako bi doveo igrača kojeg je kasnije prodao Aston Vili za 3,5 miliona funti.

MARIJUS ĆIJARA

Ovaj rumunski defanzivac prešao je 2006. godine iz UT Arada i Regal Horniju za 15 kilograma svinjskih kobasica! U Aradu je posle ovog transfera načinjena "oproštajna" gozba u čast Ćijare, koji se posle pijanke, narednog jutra oprostio, ali ne od bivših saigrača, već od bavljenja fudbalom. Otišao je da radi na jednoj španskoj farmi, a Regal je tražio da mu obeštećenje bude vraćeno u vidu - 15 kilograma kobasica.

Rumunija je zemlja poznata po bizarnim transferima pa je tako 1998. godine Jon Radu prešao iz Petrosanija u Valčeu za dve tone goveđeg i svinjskog mesa. "Prodaćemo ovo meso i onda isplatiti plate svim igračima", rekao je tadašnji predsednik Petrosanija. Liviju Bajčea prešao je iste godine iz pomenutog Petrosanija u takođe pomenuti UT Arad za deset fudbalskih lopti.

FRANKO DI SANTO

Sećate li se Di Santa? On je 2008. godine prešao iz čileanskog Audaks Italijana u Čelsi za enormnih 3,4 miliona funti i nije uradio bukvalno ništa na "Stamford Bridžu", ali... Malo je poznato da ga je Audaks doveo za dva kompleta mreža za golove i 40 litara farbe dve godine ranije, kada Argentinac dolazio iz rodne Mendoze i jednog lokalnog kluba koji se takmičio na amaterskom nivou.

Di Santo je posle Čelsija i pozajmice u Blekburnu igrao za Vigan, dok sada nastupa za Verder. Iako je centarfor, za Čelsi, Blekburn, Vigan i Verder dao je 18 golova za šest godina, od čega 13 za Vigan. Ima i tri nastupa za Argentinu!?

KENET KRISTENSEN

Kristensen će u istoriji fudbala ostati zapamćen kao napadač norveškog trećeligaša Vindbjarta, koji se toliko nadavao golova jedne sezone da bogatiji i popularniji Floj nije mogao da dozvoli da ga ne kupi. Tako je Floj 2002. godine ponudio Vindbjartu da Kristensen bude isplaćen u škampima, a kupac je imao jedan uslov - da škampa bude onoliko koliko je Kristensen težak. Dogovor je postignut.

JAN RAJT

Malo ko ne zna za ime i prezime Jana Rajta. To je jedan od najboljih centarforova u istoriji Arsenala, pa možda i Premijer lige. Rajt je dogurao do reprezentacije Engleske, igrao na Svetskom prvenstvu, po završetku karijere ovaj fudbaler jamajkanskih korena postao je i TV zvezda. Dao je 184 gola za Arsenal (1991-1998) i 100 za Kristal Palas pre toga (1985-1991), ali... Danas je poznatije to da ga je Arsenal platio 2,5 miliona funti, nego da je Palas za njega platio Grinvič Borou jedan običan set tegova za teretanu!? Toliko je iskeširao tadašnji menadžer Stiv Kopel.

DŽON BARNS

Džon Barns, poput Rajta u Arsenalu, izrastao je u živu legendu Liverpula, pa i engleske reprezentacije, sa kojom je 1990. u Italiji igrao polufinale. Ipak, većina vas verovatno ne zna da je 17-godišnjeg Barnsa daleke 1981. godine Sadberi Kort prodao Votfordu za komplet dresova! Grem Tejlor dao je šansu Barnsu da trenira sa rezervnim timom Votforda i kada je prošao probu, Sadberi je dobio vredan poklon...

ERNI BLENKIŠOP

Davne 1921. godine Blenkinšop je prešao iz Kadvorta u Hal Siti za velikih 100 funti i ogromno bure mutnog piva. Ispostavilo se da je to bila dobra kupovina, jer je Blenkinšop izrastao u jednog od najboljih levih bekova u Engleskoj i zabeležio je čak 26 nastupa za reprezentaciju te zemlje, bio i kapiten Hala. A, bili su srećni i u njegovom rodnom gradu, gde su eks-saigrači imali dovoljno piva za nekoliko sedmica...


SOKRATES

Doktor Sokrates jedna je od ikona svetskog fudbala. Ovaj slavni i nažalost pokojni brazilski fudbaler (1954 - 2011), igrao je sa velikim uspehom od 1974. do 1989. godine za najveće brazilske klubove (Botafogo, Korintijans, Flamengo, Santos) sa izuzetkom Fiorentine, za koju je nastupao u sezoni 1984/85 i nije mu se svidelo. Međutim, na ovu listu ušao je zato što nije tražio apsolutno ništa da 2004, 15 godina po završetku karijere, prihvati poziv engleskog kluba Garfort Tauna da se reaktivira i nastupi za njih. Kao 50-godišnjak spakovao se, prevalio put od Brazila do Engleske, obukao dres novog kluba, odšetao terenom 12 minuta, zatražio izmenu i kao vlasnik 60 nastupa i 22 gola za najveću reprezentaciju svih vremena, Brazil, vratio se kući da se bavi politikom.

Nadamo se da ste uživali u ovoj bizarnoj top listi. Znate li i vi slične primere? Pišite nam u komentarima, na Facebooku i Twitteru.

Tagovi

Komentari 28

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lepi Mićko

Nije to ništa!!! Mlađo Krstajić se nudio FK Čoki besplatno, ali ga je tadašnji predsednik kluba (grobar čokanske privrede i fudbala) ismejao, okarakterisao kao najvećeg antitalenta i poslao da prošeta ... ... Ostalo je istorija! Senta - Kikinda - Partizan - Verder ... ... Pucali su milioni!!!

sashko69

@Lepi Mićko A to što je sredinom osamdesetih Hugo Sančez, kao omladinac, nuđen Zvezdi za stipendiju, a oni ga odbili kao netalentovanog? Ili Ćiro Blažević, koji je rekao da će pojesti svoju trenersku diplomu ako Prosinečki ikad postane igrač? Mnogo je takvih primera.

doktor

Sulejmani je iz BSK - a iz Barajnice u Partizan presao za cetiri lopte

Najnovije

Kolumnisti