"Ono što je važno je da će ova Vlada podsticati preduzetnički duh kod naših ljudi, podsticati investicije, a posebno domaćih firmi", rekao je Vučić povodom 100 dana rada Vlade, nakon posete imanju porodice Muzlaj u Bačkom Gradištu.

Vučić je dodao da su upravo takve porodice one koje izdržavaju celu zemlju jer državi plaćaju porez, pa bez njih nema ni budućnosti.

Vučić je zamolio građane Srbije da se pridruže Vladi u sprovođenju teških mera, odnosno reformi, jer je to plan za koji Vlada zna da će biti uspešan.

Videovucic

"Zajedničkim snagama ćemo uspeti da izgradimo uspešnu državu. Sada je trenutak da zajedno krenemo napred", rekao je Vučić i zahvalio članovima Vlade na dosadašnjem radu i požrtvovanosti.

Vučić je rekao da je od 42 predloga zakona koje je izradila Vlada do sada usvojeno 32 i dodao da se Vlada 40 dana bavila poplavama, koje su bile jedne od najvećih do sada.

"Ovi zakoni su veliki raskid sa prošlošću koja je glorifikovala nerad i propast srpskih finansija. Niko više neće biti zaštićen već ćemo obezbediti uslove za takmičenje i tržište", rekao je on.

Premijer je podsetio da će usvojeni zakoni omogućiti i da se precizno zna ko je dobio i koliko pomoći za saniranje posledica poplava.

Vučić je rekao da je plan da se više ulaže u mikro i mala preduzeća i da je do sada 11.000 takvih preduzeća dobilo sredstva.

On je naglasio da su od 1. jula na snagu stupile i poreske olakšice i popusti na radne poreze i doprinose koji za cilj imaju da podstaknu zapošljavanje.

"Samo strane firme i svega četiri iz Vojvodine javile su se za ove olakšice. Možda nismo dovoljno dobro objasnili o čemu se tu radi", rekao je Vučić.

On je najavio da će Vlada u narednom periodu da se pozabavi sudbinom 160 preduzeća u restruktiriranju a koja su, zapravo, u bankrotu.

"Naš novac odlazi na ova preduzeća. Pobrinućemo se za njih kako bi običan radnik video da ima budućnost a ne da država novac, oko 150 miliona evra godišnje, baca u bunar", rekao je on i dodao da Srbija neće bankrotirati, iako je prethodna vlast državu dovela na "ivicu bankrota".


Vučić i većina ministara obišli su farmu "Mužlai".

Na poljoprivrednom gazdinstvu u Bačkom Gradištu dnevno se proizvode oko 3.000 litara mleka ekstra kvaliteta, a plan je da se u 2014. godini proizvede milion litara kravljeg mleka, rekla je vlasnica tog gazdinstva Katalin Mužlai.

Ona je navela da je njena farma u 2013. godini bila prva u količini i kvalitetu isporučenog kravljeg mleka "Imleku".

Prema njenim rečima, od 2006. godine gazdinstvo je evidentirano u sistem PDV.

U okviru porodičnog gazdinstva obrađuje se 285 hektara poljoprivrednog zemljišta od toga zakupljenih 98 hektara zemljišta u državnom vlasništvu, 85 hektara je u vlasništvu članova porodice, a preostalo zemljište je zakupljeno zemljište u privratnom valsništvu.

Mužlai je rekla da je najveći napredak u razvoju farme postignut nakon što je zakupljeno poljoprovredno zemljište u državnom valsništvu jer je tada povećano brojno stanje stada, prošireni su smeštajni kapaciteti.

"Mogućnost zakupa poljoprovrednog zemljišta u drzazvnoj svojini bio je ključni momenat u razvoju naše farme, jer smo tada mogli da proizvedemo dovoljne količine hrane, bez čega stočarstvo ne može da opstane", naglasila je Mužlai i dodala da cela porodica radi na farmi koja osim uzgajanja krava i junica proizvodi i ratarske kulture.

"Naši budući poslovni planovi su dalji razvoj ratarske i stočarske proizviodnje, kao i proizvodnje kravljeg mleka za šta i dalje očekujemo adekvatne podsticajne mere vlade", poručila je ona.