Slušaj vest

Kupovina nekretnine veliki je korak za svakog ko se odluči da se skući, a potraga za jeftinim kućama u Srbiji često se pretvori u pravu avanturu. Pogađanje cene, odgovarajuće lokacije sa budžetom...pred kupcima je mnogo toga što moraju da usklade, a mi smo istraživali kako se sve dovijaju kako bi uspeli da što povoljnije prođu.

Jedna od opcija, kako smo saznali agenata nekretnina, jeste kupovina starije kuće ili stana u starogradnji, kojima je potrebna rekonstrukcija i renoviranje. Koliko će to biti povoljnije zavisi od stanja u kom se nalazi nekretnina.

Istražujući ponude po oglasima, našla je neke zaista neverovatne jer su cene nerealno niske - jeftine kuće sa dvorištem, kojima je potrebno minimalno ulaganje, koštaju od 10 do 15 hiljada evra.

Predstavljajući se kao zainteresovani kupci, dobili smo i dodatne informacije o stanju nekretnina i svim ostalim mogućim troškovima.

Printscreen/Facebook/Jeftine kuće Kuća u vojvođanskom selu kojoj je potrebno renoviranje, zbog čega se prodaje po niskoj ceni

Tako smo pronašli nedovršenu kuću u selu Padej, u Vojvodini, sa velikim dvorištem, po ceni od 10 hiljada evra, a kakao smo saznali, novi vlasnik morao bi da uloži u stolariju i sređivanje enterijera. Sve ostalo od grubih radova već je završeno.

"Poslednjih godina su poskupele usluge majstora, kao i materijal. Daleko povoljnije je ukoliko sami ili sa prijateljima obavite krečenje, tesarske, sitnije zidarske radove. Tada zaista može da se uštedi", dobili smo savet od jednog majstora kad smo ga pitali za savet.

Kuću za 12.000 evra našli smo među oglasima na društvenim mrežama, a kako je opisano, nalazi se u blizini Bačke Palanke u selu Plavna.

"Na kući je urađena PVC stolarija, uvedena je nova trofazna struja, a plac se prostire na 21 ar. Nalazi se u mestu Plavna kod Bačke Palanke, u blizini čuvene Dudićeve pećine",napisao je korisnik na mrežama ispod oglasa.

Istražujući cene stanova našli smo jedan na Zvezdari od 50 kvadrata za 100 hiljada evra, a u pitanju je starogradnja.

Novogradnja je skuplja i za stan na istoj lokaciji, potrebno je izdvojiti oko 3 hiljade evra po kvadratu, što je oko 140 hiljada evra. Razlika između prvog i drugog je u tome što je jednom potrebno dosta ulaganja u renoviranje, dok je drugi "ključ u ruke" bez ikakvih dodatnih troškova.

Istražujući koliko bi novi vlasnik morao da uloži u renoviranje gorepomenutog stana, došli smo do ne tako male cifre.

renoviranje kuce, cenovnik, pvc
Mondo 

Za promenu drvenarije, prozora i vrata, potrebno je izdvojiti oko 2.500 evra, ukoliko je reč o jednokrilnim prozorima, dok nam je za dvokrilne prozore sa roletnama i komarnicima majstor izračunao duplo veći iznos, preko 4 hiljade evra.

Cene ulaznih vrata variraju u rasponu od 400 do 900 evra.

Za molerske radove, popunjavanje rupa na ispucalim zidovima, obrade zidova posle postavljanja pvc stolarije, gletovanje i krečenje, za stan od 50 kvadrata rečeno je da moramo izdvojiti između 1.000 i 1.300 evra, a za keramičarske radove (kuhinju i kupatilo) još 1.400.

Parketarski radovi, uklanjanje starog i postavljanje novog košta između 2.600 i 3.000 evra, a zavisi od materijala koji se odabere.

Graditi ili rušiti - šta je isplativije?

Jeftine kuće moguće je naći po oglasima, a one se uglavnom nalaze u ruralnim područjima i prigradskim naseljima. Kako je MONDO već pisao, cene nekih toliko su niske da se ljudi često javljaju i proveravaju da li je iznos dobro napisan, ali i sa sumljom "šta nije u redu kad je tako jeftino?"

Na stranici "Jeftine kuće" oglas za prodaju kuće u blizini Paraćina, preplavile su poruke sa pitanjem "da li je neka greška", jer je navedena cena 9 hiljada evra, za nameštenu i odmah useljivu građevinu.

Screenshot 2024-09-25 112239.jpg
Printscreen/Facebook/Jeftine kuće 

Da je kupovina nekretnina u lošem stanju, pa renoviranje "korak po korak" definitivno isplativa varijanta potvrdila nam je jedna vlasnica kuće koja je svoje iskustvo ispisala na forumu "samsvojmajstor".

"Renovirali smo staru dotrajalu kuću i sada je kao nova. Naime kuća je sagrađena pre 60 godina, na temelju, ali bez betonskih greda i ploče... Ni sama ne mogu da verujem da je to sve tako dobro završeno. Ovo pišem da bih možda nekome pomogla ako je u dilemi šta raditi sa starom kućom, rušiti ili renovirati", napisala je jedna Gordana.

Svoje iskustvo prošle godine podelio je i bračni par Stojiljković, Snežana i Bratislav, koji je u selu Gornji Dušnik u podnožnu Stare planine, od starog i napuštenog domaćinstva napravio svoj mali raj na zemlji. Oni su tad aispričali da su kuću sa okućnicom platili 5.000 evra, ali su mnogo više para uložili u rekonstrukciju i sređivanje kuće po njihovoj meri. 

(Mondo.rs)