• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Top 10 "Rising stars" košarkaša na Mundobasketu!

 Ivan Bogunović
Autor Ivan Bogunović

Pročitajte MONDO Top listu desetorice mladih igrača koji bi mogli da zasijaju na Svetskom prvenstvu u Španiji.

Svako veliko takmičenje, ne samo u košarci, "izbaci" neke nove momke.

Neke buduće zvezde...

Njima smo se bavili u ovom tekstu, ovo je MONDO "Rising stars" Top lista, naš izbor desetorice mladih košarkaša koji bi mogli da zasijaju na Mundobasketu u Španiji i sebe predstave u najboljem svetlu.

Krenimo redom...

ENTONI DEJVIS



Rođen 11. marta 1993. u Čikagu. Pozicija: krilni centar/centar. Klub: Nju Orleans Pelikans.

Prvi "pik" drafta 2012, istog leta je stao u red malobrojnih igrača od "Drim tima 1992" naovamo, koji su igrali za reprezentaciju SAD na Olimpijskim igrama, a da još nisu debitovali u NBA ligi. Dve godine kasnije, Dejvis je udarna igla ekipe Majka Kžiževskog i potencijalni MVP prvenstva, ako Amerikanci odbrane zlato.

Podjednako uspešno se snalazi na obe centarske pozicije, ali će u Španiji zbog kompozicije tima uglavnom biti "petica". Krase ga poeni, skokovi, blokade, ukradene lopte, visoki procenti šuta iz igre i sa linije slobodnih bacanja. Da li ovaj momak ima i neku manu?

BOGDAN BOGDANOVIĆ

Bogdanović
Izvor: YouTube


Rođen 18. avgusta 1992. Pozicija: bek. Klub: Fenerbahče Ulker.

Talenti koji se "gube" po prelasku u seniore su negativni fenomen srpske košarke 21. veka. Moglo je to da se desi i Bogdanoviću, ali on je kroz paklen rad sa Duškom Vujoševićem i uz njegovo maksimalno poverenje postao "hladnokrvni ubica" - za sada pretežno u domaćim okvirima, uz nekoliko bljesaka u Evroligi.

Kao jedini pravi bek šuter u reprezentaciji Srbije, na SP će biti jedna od glavnih napadačkih opcija. Na njemu je da dokaže, ili bar da pruži čvrst nagoveštaj onoga u šta su njegovi brojni fanovi spremni da se zakunu. Da je već sada igrač evropske i svetske klase.

Bogdan je tokom leta pokazao spremnost da se podredi kolektivu, tako da od njega ne treba očekivati partije u stilu Kobija Brajanta, ali hrabrost u prelomnim trenucima i odlučujuće poene - uvek.

JANIS ADETOKUNBO

Adekotumbo
Izvor: YouTube


Rođen 6. decembra 1994. Pozicija: krilo. Klub: Milvoki Baks.

Amerikanci su mu zbog retkih atletskih kvaliteta dali nadimak "Greek Freak" (prevedite sami). Nedavno je na pripremnom meču protiv Turske oduzeo loptu u visini linije slobodnih bacanja i stigao da zakuca na drugoj strani uz samo dva spuštanja lopte na parket!

Od U-20 Evropskog prvenstva prošle godine, porastao je čak tri centimetra i sada je plej/bek/krilo od 211 cm. Još jedan neverovatan podatak - u NBA ligu (Milvoki) je otišao direktno iz druge grčke lige, kao 15. "pik"!

Rođen je u Atini, od oca i majke nigerijskih emigranata, ali je grčki pasoš dobio tek maja 2013. Ima četiri brata. Stariji Tanasis ove godine je postao draft "pik" Njujorka i umesto da potpiše ugovor u Evropi za oko pola miliona dolara, igraće za razvojni (NBDL) tim Niksa i zarađivati dvadesetostruko manje - 25.000.

ALEKS ABRINJES

Izvor: MN Press

Rođen 1. avgusta 1993. u Palma de Majorki. Pozicija: bek/nisko krilo. Klub: Barselona (draftovan 2013, Oklahoma).

Španci skoro 15 godina uspešno "jašu" na osovini Navaro - Pau Gasol, sa koje su postepeno "otpadali" određeni delovi tima, a potom dodavani novi. Taj proces većim delom je obavljen do 2007-2008, od kada "crvena furija" igra u gotovo identičnom sastavu. Ne čudi onda to što njihovi selektori objave spisak najboljih 12, u periodu kada za protivničke timove konkuriše i po 18 igrača.

Jedna od negativnih posledica je to što Španija dugo nije lansirala igrača koji obećava da će jednog dana biti klasa braće Gasol, Navara, Kalderona, Rodrigeza i Fernandeza. Uostalom, morali su da naturalizuju Ibaku, a u "rezervi" imaju i Mirotića, koji još nije rešio za koga će nastupati na internacionalnoj sceni.

Aleks Abrinjes spada u grupu malobrojnih španskih "dečaka koji obećavaju". Sa 19 godina prešao je iz Unikahe u Barselonu i za sobom ima dve uspešne sezone, u kojima je polako, ali sigurno gradio svoj status.

Očigledne su sličnosti sa Rudijem Fernandezom (na sreću, samo košarkaške) - odlično trčanje u kontre, kretnje bez lopte, prodori pod koš... Tokom karijere konstantno podiže procenat šuta za tri poena, a i mi ga pamtimo po trojci (iz okreta, uz tada neopaženo gaženje aut linije), kojom je Srbiji uzeo bronzu na U-20 EP u Sloveniji 2012.

ČEDI OSMAN

Izvor: MN Press

Rođen 8. aprila 1995. u Ohridu. Pozicija: plejmejker/bek. Klub: Anadolu Efes.

Dolazi na SP kao MVP ovogodišnjeg U-20 Evropskog prvenstva, a turski selektor Ergin Ataman čak je najavio da će biti član startne petorke. U Efes je stigao iz rodnog Ohrida, preko Sarajeva.

Fizički impresivan za svoj uzrast, visok 203 cm, što mu omogućava da "pokrije" tri pozicije. U mlađim kategorijama često je umeo da bude i sebičan, sada mora da se prilagodi starijim igračima. Osman je nova, u perspektivi bolja verzija kolege iz reprezentacije Emira Preldžića.

Zajedno sa Kenanom Sipahijem mogao bi da bude oslonac turske košarke bar u narednih deset godina, a tu je još nekoliko momaka iz evropskih U-18 i U-20 šampionskih selekcija, ovog i minulog leta.

DARIO ŠARIĆ

Šarić
Izvor: YouTube


Rođen 8. aprila 1994. u Šibeniku. Pozicija: krilni centar. Klub: Anadolu Efes (draftovan 2014, Filadelfija).

Šarića je naša publika imala priliku da odlično upozna u okviru ABA sezone, koju je završio kao MVP regionalnog takmičenja i potpuno neočekivani šampion sa Cibonom. Posle dosta problema oko izbora kluba u kome će igrati seniorsku košarku, Šarić je u Ciboni počeo da pruža ono što se od njega očekuje, ali je ustvari samo "zagrebao" površinu svog raskošnog talenta.

Iako draftovan sa visoke, 12. pozicije, Šarić je bio svestan da u ovom trenutku nema fizikalije da igra "četvorku" u NBA ligi, pa je za 1,2 miliona dolara prešao u Efes, gde će na njegovom daljem razvoju raditi Dušan Ivković. Na Mundobasketu bi trebalo da bude "druga violina" Hrvatske, iza novog beka Bruklin Netsa Bojana Bogdanovića. Ili će teren pokazati drugačije?

GORDŽI ĐENG



Rođen 18. januara 1990. u Kebemeru. Pozicija: centar. Klub: Minesota Timbervulvs.

Đeng se jeseni 2009. preselio u SAD za završni razred srednje škole, mada je u tom trenutku imao gotovo 20 godina. Brzo se adaptirao na novu sredinu, kako na terenu, tako i u školskoj klupi, što je pokazao i ispit spremnosti za koledž (čuveni SAT), kog je položio sa najvišim ocenama. Na Lujvilu je pod vođstvom Rika Pitina izrastao u jednog od najboljih NCAA centara, a posle titule prvaka osvojene 2013, prijavio se za NBA draft i preko Jute završio u Minesoti.

Trener Rik Adelman nije mu pružio ozbiljniju šansu do povrede Nikole Pekovića, da bi Đeng u drugom delu sezone pokazao sav svoj potencijal. Postao je četvrti debitant u poslednje dve decenije sa bar 20 poena i 20 skokova na jednom meču, a kao "starter" je beležio 14,7 poena, 14,3 skokova i dve blokade po utakmici.

Nema dileme da će na SP biti najveća atrakcija u zvanično trećoj selekciji "crnog kontinenta". Može li Đeng da odvede Senegal do iznenađenja, plasmana u osminu finala, za šta je potrebno nadmašiti Filipine i Argentinu ili Portoriko? (Grčka i Hrvatska su izraziti favoriti grupe B u Sevilji).

DANTE EKSUM



Rođen 13. jula 1995. u Melburnu. Pozicija: plejmejker/bek. Klub: Juta Džez.

Vasilije Micić i Srbija prošle godine su na U-19 Svetskom prvenstvu nadigrali Eksuma i Australiju. Međutim, Eksum je sada na seniorskom Mundobasketu, a očekuje ga i debi u NBA ligi, dok Micića nema u našem timu (pitanje je da li samo zbog povrede kolena). To je tema kojom bi nadležni u KSS trebalo da se pozabave - kakav plan imamo za najveće srpske talente i imamo li ga uopšte.

Eksum je prvenstveno plejmejker, ali pošto ima građu beka šutera, u Americi ga vide i na toj poziciji - uprkos činjenici da mu šut i igra bez lopte trenutno nisu jača strana. Veoma je inteligentan, pronalazi odlična rešenja u "pik end rol" igri, a zameraju mu na neodlučnosti u situacijama kada bi mogao sam da završi akciju iz prodora.

Zimus je sa svojom srednjom školom postao prvak Australije, a zatim se preselio u SAD, gde se pripremao za draft i postao peti "pik".

JONAS VALANČUNAS

Valančijunas
Izvor: YouTube


Rođen 6. maja 1992. u Uteni. Pozicija: centar. Klub: Toronto Reptors.

Valančunasu je ovo već četvrto veliko takmičenje, ali prvi šampionat sveta, na kome bi trebalo da se pokaže kao lider, pošto na EP u Sloveniji 2013. to nije uspeo u punoj meri. Nekada ubitačan u "pik end rol" akcijama, odlaskom u NBA se malo ulenjio - što zbog povećanja telesne težine, što zbog načina igre Reptorsa. Proseci u minuloj sezoni (11,3 poena, 8,8 skokova, 0,9 blokada, 53 odsto šut iz igre) ipak govore sami za sebe kakva Valančunas može da bude sila u reketu.

U Španiji će mu sigurno naškoditi odsustvo startnog plejmejkera Mantasa Kalnietisa zbog povrede. Ko se seća utakmica Litvanije sa Eurobasketa 2011, zna koliko ga je Šarunas Jasikevičius činio boljim.

SVJATOSLAV MIHALJUK

Ukrajinac
Izvor: YouTube


Rođen 10. juna 1997. u Čerkasiju. Pozicija: bek. Klub: univerzitet Kanzas.

Stručnjaci i skauti smatraju ga jednim od najvećih evropskih talenata u 21. veku. Sa 16 godina redovno je igrao utakmice domaćeg prvenstva za ekipu Čerkasija i umeo da ubaci po petnaestak poena. Mada je imao ponude Reala i Barselone, odlučio se za odlazak u NCAA. Plan je da 2016. godine izađe na NBA draft.

Odličan je šuter, tehnički potkovan i prodoran, sa istančanim osećajem za igru, mada se u seniorskoj košarci do sada oslanjao uglavnom na šut sa distance. Još nije zreo za veliku minutažu na SP i u Španiji ga se nećemo nagledati, ali ipak obratite pažnju kada izađe na parket.

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nebesa

Čovek vam da na jednom mestu priču o 10 igrača, a vi se u komentarima bavite trivijalnim stvarima: "A gde je ovaj?", "A što ovaj a ne onaj?", "Napravio je trokorak", i slično. Neverovatno.

Jovan

@Nebesa A o cemu pricati? Ajd od koraka... Ako se iole razumesh u pravila (Evropska) kosarkaske igre i samu igru i ako si procitao blog detaljno i odgledao snimke s istog kako treba, brate bode ochi... Ali bash bode... Drugo... Vecinu ovih igraca veci deo populacije nije video nikada na delu, cuj video... Nije ni chuo za njih. Ja jesam za vecinu njih. A na delu sam video samo trojicu uzivo, ostale sa DVD. Iako sam poslom vezan za kosarku. Sem toga, ja imam mozda sasvim drugu top-listu, neko tamo deseti, ko bude citao i ovaj moj komentar ima neku svoju listu i slichno. Da li ce neko s ove liste ili neke druge ili neke trece neshto i uchiniti i postati neko zaista dobar... To ni sam Bog ne zna. Recimo Marko Tomas... Pre 10 godina za njega, za Ukica, Velickovica, Tripkovica kod nas, mogao sam da garantujem da ce neko od njih postati novi Kobi?!?! Da predupredim kritike kako nemam pojma o pozicijama na kojima ovi igrachi igraju, da, da, znam da su na razlichitim pozicijama... Dobri su to igrachi ne kazem nishta, ali samo dobri. A da li su postali neki novi Brajant, Pipen, Navaro? Ma nisu ni B od Brajanta. Ovaj nash poslednji cak nema ni klub skoro pa celu godinu... Zbog povrede, j****, istina, ali nema klub kako god da okrenete... Velichkovic je bio , mislim 2009 (ispravite me ako gresim) proglasen za zvezdu u usponu u Evroligi... Eno ga u Trabzonu sad... Posle cega i kog kluba? Posle Mege... Mege?!? Bash filozofiram je l da? Rekoh, ljudi ne znaju sve ove igrache, pa su okrenuli na sprdachinu. Malo sale na racun onoga i ovoga, nije na odmet. Ajd...

Tugoslav

@Nebesa @Jovan, ti si poslom vezan za kosarku a pises "ch",ja bi pre rekò da imas tlinaes godinica i pravis se malo veliki. :) A i ako si mislio za Tripka i Velickovica da ce da budu novi Brajant onda si stvarno kosarkaski strucnjak i treba tebe da uzmemo za selektora.

Najnovije

Kolumnisti