• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić odlaže odluku o smanjenju zarada?

Izvor MONDO/Agencije

Srpski premijer Aleksandar Vučić danas razgovara o novim merama štednje i rebalansu budžeta unutar vlade, ali i sa predstavnicima MMF i socijalnim partnerima. Mediji pišu da je predstavljanje plana o smanjenju zarada odloženo.

Vlada Srbije danas neće predstaviti plan o mogućem smanjenju zarada, a premijer Aleksandar Vučić tu odluku odložio je za naredni vikend kada se vrati iz Kine, piše "Blic", pozivajući se na izvore u Vladi.

List navodi da su spremni predlozi ostalih mera o uštedama u budžetu i osnovne smernice nacrta rebalansa budžeta koji bi u skupštinsku proceduru trebalo da uđe do 15. septembra.

Vlada Srbije neće danas predstaviti plan smanjenja plata i penzija u javnom sektrou, pošto premijer Vučić putuje u zvaničnu posetu Kini, piše i "Informer". Mere će biti predstavljene odmah po Vučićevom povratku, početkom sledeće nedelje, saznaje taj list.

Sve bi moglo da bude jasnije danas, pošto se pre podne održao jednosatni sastanak premijera i ekonomskog dela Vlade sa stalnim predstavnikom MMF-a u Srbiji, Dehengom Kimom, i sada se zna stav svetske finansijske institucije prema reformskim planovima Vlade Srbije.

Predsednik Vlade juče je održao sastanak sa sindikatima i poslodavcima sa kojeg su ovi prvi otišli besni i bez izjava za medije, dok su osvi drugi dali samo protokolarnu izjavu o "nastavljanju socijalnog idjaloga".

Vučić je ranije najavio da u ponedeljak počinju razgovori o rebalansu budžeta i smanjenju plata i penzija, poručio je da se to odnosi samo na javni sektor, a da privatni sektor ni na koji način neće biti opterećen dodatnim porezima.

  U javnosti su se do sada pominjala tri scenarija za smanjivanje plata i penzija, koja su podrazumevala kresanje prihoda od 10 do 25 odsto.

Konačnu odluku o tome, kako je rekao ranije ministar Vujović, doneće u saradnji sa timom Vlade Srbije, odnosno u dogovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a u sličnom tonu oglasio se i Sertić koji je naveo da mu se čini da će ministar finansija i premijer u ponedeljak objaviti odluku o tom pitanju.

Vujović je rekao da će osnovne mere koje će sadržati rebalans budžeta za ovu godinu biti poznate sutra, a rebalans će, kako je rekao, u skupštinsku proceduru biti upućen najkasnije do 15. septembra.

Kada je reč o procentima, Vujović je ranije govorio da bi plate i penzije mogle biti smanjene najviše za 10 odsto i "ni dinar više".

Fiskalni savet je, s druge strane, poručivao da je neophodno smanjenje od 15 odsto i za plate i penzije.

Ako se ostane pri 10 odsto, ocena je Fiskalnog saveta, Vlada Srbije će ubrzo morati da nadoknadi manjak kroz povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za dva odsto.

Unija poslodavaca Srbije izašla je u javnost sa trećim predlogom po kome bi se plate u javnom sektoru smanjile za 25, a penzije za 20 odsto. Jedino tako bi, prema njihovoj oceni, smanjenje imalo efekta.

Komentari 21

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gagi

Mere stednje a nema ni otpustanja iz javnog sektora ni smanjenja plata partijskim poslusnicima,sve ovo polako postaje komedija.

Aca

Ali zato ni minuta nije odložio odluku o povišenju poreza nama privatnicima. Dokle će više da se čuva armija partijskih poslušnika - glasača zapošljena po državnim trutovskim ustanovama ?

zlopamtilo

A kako neko moze da bude i u Srbiji i u Kini isti dan. Mislim Supermen je Supermen ali Kina je daleko.

special image