• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnicima Fijata po tri neradna dana i manja plata

Izvor Beta

Radnici kompanije Fijat automobili Srbija u Kragujevcu imaju tri neradna dana, od petka 5. septembra do utorka 9. septembra i za to vreme će primati 65 odsto od zarade, rečeno je danas u sindikatu. "Krivac" ekonomska kriza, kaže uprava.

 Radnicima Fijata po tri neradna dana i manja plata Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Predsednik Samostalnog sindikata FAS-a, Zoran Marković, rekao je za agenciju Beta da je fabrika najavila tri neradna dana, uz mogućnost da bude još dana kada se neće raditi do kraja septembra.

"Nismo dobili zvanično obaveštenja o razlozima za privremenu obustavu rada, ali se pretpostavlja da se radi o smanjenju potražnje za vozilima zbog čega mora da se redukuje i proizvodnja", rekao je Marković.

Predsednik sindikata je naveo da su radnici imali po jednu radnu nedelju plaćenog odstustva u julu i avgustu koja se plaća 65 odsto.

"Zatražili smo od države, odnosno premijera, 5. septembra da država koja je vlasnik 33 odsto kapitala u FAS-u razmotri situaciju u kompaniji, a očekujemo i da se o tom problemu zvanično oglasi centrala kompanije iz Torina", rekao je Marković dodajući da se zbog odsustva informacija šire i glasine da će fabrika biti zatvorena.

Kao što smo pisali u subotu, u čitavom Kragujevcu raste zabrinutost građana zbog povećanog broja neradnih dana koji su najavljeni u FAS-u, i izostanka zvaničnog objašnjenja zbog čega je to tako.

FIJAT: ZA SVE JE KRIVA EKONOMSKA KRIZA

Kompanija Fijat automobili Srbija (FAS) naknadno je danas saopštila da su uzroci privremenog zastoja u radu fabrike "eksternog karaktera" i da se odnose na "dešavanja na evropskom i svetskom automobilaskom tržištu uslovljena ekonomskom krizom".

U FAS-u radi 3.000 ljudi

U FAS-u koji je vodeći srpski izvoznik, danas radi više od 3.000 zaposlenih i u tu fabriku je do sada investirano 1,2 milijarde evra od čega 850 miliona evra u nabavku savremene opreme. FAS je takođe generalni distributer i uvoznik poznatih automobilskih brendova FIAT, Alfa Romeo, Lancia, FIAT Proffesional i Jeep.

 "Kompanija FAS, kao poželjan poslodavac, sa snažnim osećajem društvene odgovornosti, svesna je neophodnosti održavanja poslova za svoje zaposlene, kao i sopstvenog značaja za ekonomiju kako Kragujevca, tako i cele Srbije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je "privremeno zatvaranje fabrike i usmereno upravo ka tome da se fabrika i poslovanje, a samim tim i radna mesta, ljudski i materijalni resursi, sačuvaju i stave u punu funkciju u najskorije vreme".

Ta kompanija dodala je da je u savremenom poslovanju "privremeno, kratkotrajno zaustavljanje proizvodnje jedan od uobičajenih metoda koji se uspešno primenjuju u ovakvoj situaciji, omogućavajući kompaniji da ubrzo nastavi da radi".

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

skroz realan

Do pre 2 meseca su, ti isti radnici kukali da ne mogu da izdrže toliki posao! Nama nikad ugoditi!

nišlija

Tolko beše od fijat

uredni neplatisa

mogli bi za pocetak, politicari i svestenstvo da rasprodaju vozni park i kupe Fijate 500L u znak podrske!

special image