Ne, ne radi se o nekom novom naučnom otkriću koje kaže da je brza hrana, ipak, ok, već da je ponekad zdravo opustiti se i pojesti ono što znamo da našem organizmu ne treba.
Hrana nije stvar morala i nemojte da se krijete kada jedete ono što nije zdravo. Uživajte u tome, ali samo povremeno. I šminka je, uglavnom, štetna za vašu kožu, farbe za kosu, neki veštački materijali za garderobu, previsoke štikle... pa opet sve to koristimo.
Tako je i sa hranom. Ako ste rešili da se hranite pametno, zbog zdravstvenih i estetskih razloga, zgrešite kada imate potrebu za tim, to traži vaš mozak.
Hranu, kažu psiholozi, ne treba deliti na dobru i lošu, jer ćemo onda i ljude deliti na dobre i loše u zavisnosti od toga što jedu.
Sladoled, na primer, nije "loša" hrana i onaj ko ga jede nije loš, već se hrani nezdravo. Zato ni sami ne treba da imate osećaj krivice kada jedete nešto nezdravo, ali ne treba da preterujete sa količinama.
Sasvim je ok, slažu se i nutricionisti i psiholozi, "zgrešiti" jednom u sedam do deset dana. Ne više od toga.
"Ja ne pravim istu grešku dva puta, napravim je pet, šest puta, čisto da budem siguran", kaže vic. Vi nemojte, mislite na vaše zdravlje.