Svetski dan hleba, verovatno prve namirnice stvorene ljudskom rukom, obeležava se danas širom sveta. Pročitajte zanimljivu priču o hlebu, ali i recept za picu od starog hleba.
Kao i mnoge druge namirnice, hleb je u Evropu stigao iz Egipta preko antičkih Grka, a koliko je kod nas zastupljen, govori i to da se godišnje u Srbiji pojede nešto više od 100 kilograma hleba po stanovniku, što je tri puta više od proseka u Evropi.
U našoj kulturi hleb zauzima posebno mesto. Koristi se u mnogim obredima vezanim za rođenje deteta, ženidbu ili udaju, kućnu i seosku slavu ili godišnje praznike. U Srbiji dočekati nekoga hlebom i solju, simbol je dobrodošlice.
U selu Pećinci u Sremu nalazi se i Muzej hleba, u kome je izložena zbirka od 96 različitih vrsta hlebova koji su se mesili za praznike i porodične običaje.
Ako želite da obeležite Svetski dan hleba, donosimo vam i recept za picu od starog hleba.
Potrebno:
- 10 kriški hleba koji nije svež
- pola litre mleka
- 200 grama krem sira
- 100 grama šunke
- 3 jaja
- parmezan
- ulje, so, origano
Priprema:
Potopite hleb u mleko i poređajte ga u podmazan pleh. Umutite jaja i krem sir i time prelijte hleb. Posolite, prekrijte šunkom i parmezanom. Pecite u dobro zgrejanoj rerni, ne dugo, dok ne vidite da namirnice menjaju boju. Nakon vađenja iz rerne pospite origanom, a možete da dodate i kečap.
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.