Monaha Epifaniosa smo upoznali na Gastro festu, koji se na Beogradskom sajmu održava od 17. do 19. oktobra.

Otkud on, kao zagovornik posne hrane, na festivalu gde se kuva i jede "bez pardona"?



"Došao sam ovde, kao što inače putujem širom sveta, da promovišem posnu hranu, ali i naše manastirsko vino", rekao nam je simpatični monah, koji se od ostalih učesnika izdvajao ne samo hranom koju sprema, već i svojim izgledom - u mantiji, duge brade i kose.

"Lepo je ovde u Beogradu, ali je sve nekako brzo, vidi se da živite pod stresom, kao što je to svuda u velikim gradovima. Baš zato je bitno da se hranite na pravi način."

Koji je to način?

"Da ne jedete brzo, da ne jedete van kuće. Trebalo bi svaki obrok sami da spremite, da što manje namirnica kupujete. Znam da vam to sada zvuči neverovatno, ali kada biste se samo malo potrudili, samo malo."

Tako se jede na Svetoj Gori?

"Da, mi smo uspeli da sačuvamo tradicionalan način pripremanja hrane, sami uzgajamo voće i povrće, imamo maslinjake i pravimo ulje, imamo vinograde i pravimo vino, kupujemo samo mleko jer na Svetoj Gori nema životinja."

Gde mi žene, koje ne možemo da dođemo na Svetu Goru, možemo da probamo to što vi pravite?

"Naše vino i ulje možete da kupite čak i u nekim supermarketima u Grčkoj, zatim u nekim boljim restoranima i hotelima, a možete da kupite i onlajn. Sa jelima je već malo teže, radimo prezentacije po većim gradovima u Evropi, a nešto ćemo i danas ovde u Beogradu da spremimo."

Kakvo je interesovanje ljudi za posnu hranu?

"Ljudi žele da probaju nešto novo, uglavnom im se dopadne, a neko i potpuno pređe na takav način ishrane. Ja sam izdao i knjigu o svetogorskoj kuhinji, za one koji žele da saznaju više, knjiga je prevedena na sedam jezika. Na prezentacijama objašnjavam gostima da smo pre sto godina uzgajali više od 180 povrtarskih kultura, a danas samo 40. Takođe, ne treba preterivati sa mlekom i mlečnim proizvodima. Nekada, mleko smo pili samo dok su nas majke dojile, a danas pijemo ceo život. To je pogrešno, treba da živimo u skladu sa onim što nam je priroda odredila kao vrsti."

Da li monasi na Svetoj Gori, zahvaljujući ishrani, ređe obolevaju od nekih bolesti koje su karateristične za ljude u gradovima?

"Holesterol, visok krvni pritisak i ostali problemi koji se javljaju zbog loše hrane, kod nas su retkost. Mi od mesa jedemo samo ribu, drugi dan se ne jede čak ni maslinovo ulje, treći dan samo povrće, tako da naši organi za varenje imaju kad da se odmore. Nikada ih ne opterećujemo previše, ni vrstom namirnica, niti količinom. Ono što nutricionisti širom sveta sada propagiraju, mi znamo i praktikujemo vekovima."

RECEPT ZA RIBU KIRNJU

Umesto ove ribe možete uzeti bilo koju morsku ribu iz Mediterana koja je malo masnija.

Potrebno za pet osoba:

- 1,5 kilogram ribljih fileta
- iseckane četiri veće glavice luka
- pet očišćenih i iseckanih čenova belog luka
- sok od pet limuna
- dve kašičice crnog bibera u zrnu
- 3,5 decilitara maslinovog ulja
- prstohvat kumina
- veza iseckanog peršunovog lista
- 700 grama očišćenih i iseckanih tikvica

Priprema:

Riblje filete oprati i obilno posoliti sitnom morskom solju. Polako ih spustite u dublji tiganja, dodajte luk i vodu koliko da pokrije dno tiganja. Dinstati na visokoj temperaturi. Bitno je da ribu spustite na hladan luk i vodu.

Kada počne da vri, skinite penu, dodajte tikvice, beli luk, ulje i biber. Prvih pet minuta vatra treba da bude jaka, a potom upola niža. Ne mešajte ribu, već samo povremeno prodrmajte tiganj. Kada vidite da se pravi gust sos, proverite da li su tikvice gotove - ako nisu, spustite još temperaturu vatre.
Pri samom kraju dodajte limunov sok i dobro prodrmajte tiganj. Sklonite sa šporeta, dodajte kumin i sitno iseckan peršun. Sada poklopite tiganj i ostavite tako do serviranja.