• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još da MMF detaljima uverimo da smo ozbiljni

Izvor Tanjug

Pravac srpskih ekonomskih reformi je usaglašen sa MMF-om, još samo da ministar finansija uveri MMF tehničkim detaljima da to možemo da sprovedemo i sklopićemo aranžman, kaže predsednik Saveta guvernera NBS.

"Srpski budžet za 2015. godinu mora da bude usaglašen sa MMF, i već jeste jer su pravci reformi već poznati. Ono što je sada važno jeste MMF uveriti u tehničke detalje i to će biti zadatak za Ministarstvo finansija i ministra (Dušana) Vujovića da u neposrednim razgovorima utvrde te detalje, da se program iskalibrira i nadamo se da posle toga sledi i konačan sporazum", rekao je Savić za RTS, uoči dolaska delegacije MMF-a, koju predvodi Zuzana Murgašova u Beogradu.

Presednik Saveta guvernera NBS je napomenuo da se aranžman s Fondom ne pravi samo za jednu godinu - to je program u kome mi treba da do 2017. godine oborimo fiskalni deficit na do tri procenata BDP-a i to je sada ključno na čemu treba raditi.

Komentarišući pitanje da li će za tu pozitivnu ocenu biti ključan plan kako smanjiti administraciju i javni sektor, jer neki domaći mediji spekulišu da bi MMF mogao da traži smanjenje od gotovo 100.000 ljudi u javnom sektoru, Savić je rekao da se Srbija nalazi u fazi kada je prošla kroz dve etape reformi i sad ulazi u ključan period reformi i to je pitanje budućnosti javnih preduzeća i na tome će jako insistirati MMF, odnosno Svetska banka, u čijoj nadležnosti su javna preduzeća.

"Reforma javnih preduzeća je ključ sledeće faze reforme. U meri u kojoj javna preduzeća budu reformisana tokom naredne godine, u toj meri će biti lakše rešiti probleme budžeta i zatvarati priču one 2017. godine kada treba ukupni deficit da bude negde do tri procenata", podsetio je Savić.

Pare nam ne trebaju. samo potvrda

Odgovarajući na pitanje kakav aranžman Srbija želi, Savić je rekao da mi sada imamo relativno dobru situaciju zbog likvidnosti i u ovom trenutku i u sagledljivom periodu u 2015. godini nije potrebno da povlačimo sredstva za likvidnost. "Samim tim, i karakter aranžmana sa MMF-om može da bude usmeren pre svega na aranžman iz predostrožnosti, što znači da se uspostavi dobra saradnja, da se sprovode mere definisane budžetom za 2015, 2016. i 2017. godinu", objasnio je Savić.

Predsednik Saveta guvernera NBS je rekao da, koliko on zna, nisu se postavljale neposredno cifre kao ograničenja broja zaposlenih u javnom sektoru.

"Ono što Fond interesuje to jeste - ako se sada dogovorimo da 2015, 2016. i 2017. reforme budu sprovedene sa takvim rezultatima na takav i takav način, mi vama, državi Srbiji, dajemo prostor da izaberete način, ali mi želimo taj rezultat. Ključ je rezultat na kraju", rekao je Savić.

Nebojša Savić podseća da bi karakter novog aranžmana sa MMF-om mogao da bude usmeren na aranžman iz predostrožnosti i preneo ocenu Fonda da Srbija ulazi u ključnu fazu reformi.

"Kakav bismo mi to sporazum želeli? Postoje dve opcije - jedan je onaj kredit iz predostrožnosti, gde sredstva stoje sa strane, a druga je direktan kredit", rekao je Savić za RTS.

Misija MMF-a će u Beogradu boraviti od 4. do 20. novembra i za to vreme će sa predstavnicima Vlade i NBS razgovarati o eventualnom aranžmanu Srbije i MMF-a.

Prema oceni Savića, Srbija je ušla u program reformi - to sada definitivno možemo da kažemo i nema nikakve dileme.

"Imamo dva paketa mera koje su ove godine doneta i ide se ka trećoj fazi, a to će biti donošenje budžeta za 2015. godinu. Fond je procenio, saglasno svojim kriterijumima i najavama sa naše strane - ulazimo u fazu koja, po meni, predstavlja ključnu fazu reformi. To je državni projekat broj jedan u ovom trenutku - postići sporazum sa MMF-om", istakao je Savić.

Savić je preneo da se srpska vlada nada da bi aranžman mogao da dođe i ranije - do kraja ove i početka naredne godine.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image