• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pregovori sa MMF biće teški i uspešni, kaže Vučić

Izvor Tanjug

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) biti teški, ali idu svojim tokom i nada se da će sporazum biti postignut do kraja decembra.

"Razgovori idu svojim tokom. Predstavnici MMF razgovaraju sa svim našim zvaničnicima - gledamo naše bilanse i stanja. Kao što ste videli u Skupštini predstavili smo ga lošijim nego što zaista jeste", rekao je Vučić novinarima na aerodromu Nikola Tesla.

On je ponovio da razgovori sa MMF-om neće biti laki, ali da je želja i namera da se završe uspehom, jer bi to značilo potpuno slobodnu 2015. godinu za investicije, razvoj i sugurnost ulaganja u Srbiju kao i sigurnost za sve građane i potencijalne investitore.

"Verujem da ćemo pre katoličkog Božića, odnosno kraja ove godine postići sporazum i to će biti velika i važna vest", rekao je Vučić.

On je naveo da je to naša namera, ali da u razgovorima učestvuju dve strane.

U Beogradu su danas počeli dugo najavljivani razgovori sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda iz Vašingtona koji će trajati dve sedmice

I dug za gas pitanje budžeta

Vučić je rekao da će sutra telefonom razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da bi video šta može da se uradi oko vraćanja duga za gas. On je objasno da Srbija ne može do marta da vrati 220 miliona dolara, jer bi se to odrazilo na javni dug i fiskalni deficit, ali bi mogla da vrati 100 miliona.

Teme će biti makroekonomska situacija, javna preduzeća, a ako razgovori budu uspešni, i sklapanje aranžmana iz predostrožnosti.

Misiju, kao i prethodne godine, predvodi Zuzana Murgasova.

Razgovori su počeli plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije.

Da će Srbija najverovatnije nakon posete ući u aranžman iz predostrožnosti, nedavno je najavio predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić dodajući da bi on mogao da bude dogovoren do kraja ove ili početkom naredne godine.

On je objasnio da postoje dve opcije aranžmana - iz predostrožnosti, gde sredstva stoje sa strane, a drugi je direktan kredit, i rekao da bi ovoga puta mogli bi da očekujemo aranžman iz predostrožnosti.

Slično je ranije izjavila i guverner NBS Jorgovanka Tabaković, objašnjavajući da vsok nivo deviznih rezervi ukazuje na to da Srbiji nije potreban stend-baj aranžman, već upravo aranžman iz predostrožnosti.

"Aranžman iz predostrožnosti ne predstavlja dodatno zaduživanje, već bi doprineo jačanju održivog razvoja Srbije i pružio zaštitu od spoljnih šokova", kazala je tada Tabaković.

Šef Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen je, na osnovu razgovora tokom godišnje skupštine MMF u Vašingtonu, rekao da zna da je ministar finansija Dušan Vujović pripremio nekoliko scenarija fiskalne konsolidacije, koji će detaljno biti razmotreni u razgovorma sa misijom.

"Činjenica da MMF dolazi znači da je vlada spremna, u suprotnom MMF ne bi došao", rekao je Verheijen.

Vujović je potvrdio tu spremnost vlade rekavši da je dogovorena solidna osnova za sutrašnje pregovore i da će se razgovarati o makroekonomskim projekcijama, a potom i o smanjenju troškova i o javnim preduzećima.

Vujović je za TV Pink precizirao da će se u naredna dva dana govoriti o makroekonomskim projekcijama, a naredne sedmice o smanjenju troškova i o javnim preduzećima.

Inače, misija MMF-a je poslednji put bila u zvaničnoj poseti Srbiji od 26. februara do 13. marta ove godine. Poslednji aranžman Srbije i MMF sklopljen je krajem septembra 2011, a zamrznut februara naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kocinjo

Dogovorice se uspesno kao i sa Putinom..

special image