• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BDP će nam potonuti i u 2015. – za jedan odsto

Izvor Tanjug

Pored pada BDP-a za oko jedan odsto, možemo očekivati i pad lične potrošnje za oko tri odsto, a državne potrošnje za oko šest odsto, kaže uvaženi ekonomski analitičar Milojko Arsić.

Profesor Ekonomskog fakulteta na Beogradskom univerzitetu Arsić je na konferenciji "Ekonomska politika Srbije u 2015. godini", održanoj u Privrednoj komori Srbije (PKS) kazao da na pad BDP-a utiče fiskalna konsolidacija i zatvaranje nekih preduzeća koji posluju sa gubitkom.

Prema njegovim rečima uštede koje Vlada Srbije najavljuje u narednoj godini su "skromne", i pored smanjenja plata i penzija, potrebno je i da se država povuče iz banaka, kao i da smanji subvencije investitorima koje su oko tri i 3,5 odsto BDP-a, dok je u Evropi to oko 1,5 odsto.

Ozbiljniji rast tek 2017.

Prema rečima Arsića u 2016. se očekuje da će doći do "skromnog" oporavka privredne aktivnosti, odnosno rasta od 0,5 do jedan odsto, dok će privredni rast u 2017. biti između dva i 2,5 odsto. On je kazao i da je plan da se fiskalni deficit koji će u 2014. biti između sedam i 7,5 odsto BDP-a do 2017. smanji za tri do 3,5 odsto, na oko četiri odsto BDP-a. Arsić je naglasio i da su procene da će javni dug Srbije u 2017. dostići oko 85 odsto BDP-a, precizirajući da njegov rast neće biti zaustavljen već usporen.

On je dodao i da je neophodno i smanjenje zaposlenih u javnom sektoru, najviše prirodnim odlivom, ali, kako je naglasio teško da to može da bude više od 10 odsto, jer bi se to odrazilo na kvalitet javnih usluga.

Arsić je podsetio i da je u Srbiji i dalje visoka državna potrošnja (44 odsto BDP-a), kao i da su podaci o javnim finansijama i dalje netransparentni.

On je rekao da sa "rezervom" treba prihvatati podatke da je stopa nezaposlenosti u ovoj godini pala sa 25 odsto na 17 odsto.

Arsić je dodao da je nepovoljno što je privreda Srbije u drugom kvartalu ove godine ponovo po treći put ušla u recesiju, od početka svetske krize 2008.

Prema njegovim rečima, osnovni uzroci pada privredne aktivnosti u Srbiji imaju "dublje korene" i nalaze se u privrednom ambijentu, koji uključuje i makroekonomske rizike, a "katastrofalne poplave" su samo dodatno pojačale negativne trendove.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički kazala je da će budžet za 2015. biti takav kakav "Srbija do sada nije imala", kao i fiskalnu konsolidaciju kakva nije bila od prvih godina posle 2000. godine.

Vršilac dužnosti PKS-a Milivoje Miletić kazao je da je 2015. godina izazova i da se mora nastaviti sa započetim reformama i donošenjem sistemskih zakona.

On je naglasio da će predstojeći samit koji se održava 16. i 17. decembra u Beogradu biti dobra prilika da se Srbija prikaže kao atraktivna destinacija za investitore.

Današnji skup u PKS-u organizovalo je Društvo ekonomista Srbije, Akademija ekonomskih nauka i Ekonomski fakultet u Beogradu.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kg

Sve dok ova ekipa,sa sumnjivim zvanjima i stručnošću vpdi ovu zemlju nama sigurno neće biti dobro.Ovi prodavci magle daju samo lažna obećanja narodu i kupuju vreme.Pa oni nijednog investitora nisu doveli.Železaru prodaju od prvog dana,takođe grade južni tok,Beograd na vodi itd.

minskopolje

ali zato 2016, ako ne 2017, ako ni tada, 2020,,,,, Srbijaca ce dozivjeti preporod sa Vucicom. Samo da se strpite jos malo jedno 20 godina....

TRN U ...

Veliki vodjo reaguj! Zasto ovaj, navodno, obrazovan i inteligentan gospodin protivureci vasoj svetosti? Kako se usudjuje? Ili je samo realan i govori ono sto jeste?

special image