• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AUSTRALIJAN OPEN: Očekujte neočekivano

 Mirjana Šegan
Autor Mirjana Šegan

Prvi u sezoni, jedinstven po mnogo čemu, sa dugom tradicijom i brojnim iznenađenjima - Australijan Open

Prvi grend slem sezone, većini tenisera, ali i ljubiteljima tog sporta jedan je od omiljenih turnira.

Kažu da je Australijan Open specifičan po tome jer igrači na njega dolaze posle pauze, pa shodno tome da se igra na startu sezone donosi mnoge (ne)očekivane rezultate. Publika ga voli jer uvek obiluje iznenađenjima, a da tamo upravo možete očekivati neočekivano potvrđuje i podatak da je to turnir na kome je najviše različitih igrača osvajalo pehare, a bilo je i onih koji su samo tu bljesnuli, a onda nikada više nisu napravili neke velike uspehe.

Osnovan je 1904. godine, a sadašnje ime Australijan Open dobio je tek 1968. godine, dok je pre toga kuburio sa sponzorima, a osim imena menjao je i lokaciju održavanja.

I za Srbiju i Srbe jedan je od najdražih, jer su upravo na njemu ostvareni najbolji rezultati. Novak Đoković je u Melburnu trijumfovao čak četiri puta, od čega tri godine u nizu (2011, 2012. i 2013) što je najviše u njegovoj novijoj istoriji, tačnije od 1968. od kada nosi sadašnje ime.

Osim Novaka četiri puta trofej na Melburn Parku podizali su Andre Agasi i Rodžer Federer, ali nikada tri puta u nizu.

Jedino je bolji od njih bio legendarni Roj Emerson, koji je ukupno šest puta bio šampion (1961, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967).

Pored Noleta, koji će i ove godine biti prvi nosilac turnira, bez obzira na to što ne brani trofej (prošle sezone pehar je osvojio Švajcarac Stanislas Vavrinka), sa velikim uspehom su na Aus Openu nastupali i Nenad Zimonjić, najbolji dubl igrač Srbije, Janko Tipsarević i Jelena Janković u juniorskoj konkurenciji, kao i ranije Monika Seleš, tada pod zastavom Jugoslavije.

Ziki se nikad nije okitio trofejom u igri muških parova u Melburnu, ali jeste u mešovitom dublu - i to dva puta.

Sa Ruskinjom Elenom Bovinom osvojio je pehar 2004. godine, dok je sa Sun Tjantjan iz Kine bio najbolji u istoj kategoriji 2008, iste godine kada je Đoković osvojio prvi trofej u muškoj konkurenciji.

Janko Tipsarević i Jelena Janković najavili su bolje dane za srpski tenis još 2001. godine, kada su u juniorskoj konkurenciji osvojili pehare.

Monika Seleš prva je pod zastavom Jugoslavije proslavila našu zemlju. Bila je nepobediva tri godine u nizu (1991, 1992. i 1993), a onda je kao državljanka SAD 1996. godine pohranila u svoju riznicu trofeja još jedan pehar iz Melburna.

Aus open
Izvor: YouTube

Ove sezone Srbija će imati osam predstavnika u glavnom žrebu turnira - po četiri u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Najviše se očekuje od Đokovića, ali se nade polažu i u Anu Ivanović, Jelenu Janković, zahuktalog Viktora Troickog, kao i Nenada Zimonjića u konkurenciji dublova.

Ipak, ne zaboravite, to je Australijan Open, specifičan po mnogo čemu i zato neće iznenaditi ako u finalu opet bude igrao neko "iz senke" (kao recimo Li Na koja je prošle godine u finalu pobedila Dominiku Cibulkovu). Pripremite se za neprospavane noći i naravno - očekujte neočekivano!

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nemanja

Rafa, ako nisi primijetio imaš roze kačket.

Najnovije

Kolumnisti