• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čitati do 18. godine preporučuje Filip David

Izvor mondo.rs

Dobitnik NIN-ove nagrade za 2014. godinu je za MONDO dao preporuku tri knjige koje bi svaka osoba trebalo da pročita tokom odrastanja.

 Filip David preporučuje šta čitati do 18. godine

Filip David (75) diplomirao je Jugoslovensku i svetsku književnost i Dramaturgiju na Akademiji za pozorište, film, radio i TV. Rodom iz Kragujevca književnik je, dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd i profesor dramaturgije na FDU u Beogradu. Napisao je više TV drama i filmskih scenarija. Objavio knjige pripovedaka: "Bunar u tamnoj šumi", "Zapisi o stvarnom i nestvarnom", "Princ vatre", "Sabrane i nove priče"; romane: "Hodočasnici neba i zemlje", "San o ljubavi i smrti" i "Kuća sećanja i zaborava"; knjige eseja: "Fragmenti iz mračnih vremena", "Jesmo li čudovišta", "Svetovi u haosu". Zajedno sa Mirkom Kovačem objavio "Knjigu pisama 1992–1995.".

Kao dramaturg, koscenarista ili scenarista radio je, između ostalog, i na filmovima: "Okupacija u 26 slika", "Pad Italije", "Ko to tamo peva", "Bure baruta" (nagrada kritike u Veneciji, nagarada Feliks za najbolji evropski film godine), "Poseban tretman" (nagrada u Kanu), "Paviljon 6", "San zimske noći" (Gran pri filmskog festivala u San Sebastijanu), "Optimisti" (Gran pri u Valjadoidu i Ženevi).

 Poslednje u nizu priznanja koje je dobio je NIN-ova nagrada za roman 2014. godine - "Kuća sećanja i zaborava" u izdanju Lagune. Tim povodom zamolili smo ga da nam ispriča šta on čita i šta bi mladima preporučio da obavezno pročitaju.

Filip David iskreno kaže da mnogo čita – od klasika pa do savremenih pisaca.

"Ponekad se vraćam piscima koje sam čitao u detinjstvu i mladosti, otkrivajući u novomn čitanju nove slojeve knjige. U različitim životnim dobima iste knjige se različito čitaju", rekao je David za MONDO i dodao:

"Posebno volim i cenim takozvane srednjeevropske pisce poput Kanetija, Josipa Rota, Kafke, Isaka Ba'evisa Singera. Tu spadaju i ruski klasici, uvek zanimljivi i aktuelni Tolostoj, Čehov, Turgenjev, ali i postoktobarski pisci kao što su Harms, Pilnjak, Babelj, Bunjin, Beli... Za čitanje uvek nađem vremena, jer život ne mogu da zamislim bez čitanja. Čitam, iz zadovoljstva, ali i zato da bih se inspirisao za pisanje. Ko puno čita, gotovo po pravilu zaželi pre ili kasnije i da nešto napiše".

Filip David ističe da ne deli knjige na one za čitaoce do 18 i preko tih godina. Izdvojio je za MONDO tri knjige koje su na njega posebno uticale, a čitao ih je upravo kao osamnaestogodišnjak, pa i nešto mlađi.

1. "Proces" Franc Kafka

2. "Priče tajanstva i mašte" Edgar Alan Po

3. "Rukopis nađen u Saragosi" Jan Potocki

__________

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Z

Ne mogu da verujem da neko kaže da "Proces" ne treba da se čita. I ja sam je čitala u srednjoj školi i ta knjiga mi nije ubila volju za čitanjem već sam posle tog dela počela sve više da čitam ozbiljnu književnost. Ta knjiga je puna značenja i uvek se može povezati sa životom. Al eto, nije sve za svakoga.

Iki

@Z Lepo kažeš!

Čitalac

Obavezno pročitati 1.Rat i mir(što je i u lektiri za 3. razred gimnazije i proglašen je za najbolji roman svih vremena),2.Vreme smrti(jako poučna knjiga o našim (ne)prilikama iz 1. svetskog rata),3.Na drini ćuprija.Što se tiče 'Procesa' jako naporna knjiga i ne bi bilo šteta i ne pročitati je nikad.I za kraj čitajte ruske romane uz njih će te zavoleti čitanje.

SERIJE