• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čitati do 18. preporučuje Petar Janjatović

Izvor mondo.rs

Muzički novinar i rok kritičar daje preporuku koje knjige treba pročitati pre punoletstva.

 Petar Janjatović preporučuje šta da pročitate

Petar Janjatović pored toga što vredno piše, radi i kao zastupnik izdavačke kuće Dallas Records u Srbiji, a poznat je i kao autor knjiga "Drugom stranom- Almanoh novog talasa u SFRJ" , "Pesme bratstva i detinjstva", kao i "Ilustrovane YU rock enciklopedije 1960-1997".

Evo kako je on odgovorio na naš zadatak i posavetovao vas da pročitate ove knjige, ali i koju knjigu on trenutno čita i koliko vremena ima za čitanje.

"Svaki izbor je neka vrsta nasilja. I nije fer nekoga ko voli da čita terati da izdvoji samo tri knjige. Ali 'ajde. Muku oko odabira malo olakšava to ograničenje/preporuka za one do 18 godina. Mada je tako još teže. A kada su knjige u pitanju prilično sam zahtevan. Od njih sam oduvek očekivao da mi razveju predrasude, pomognu da izbegnem greške, nauče da uživam u stvarima za koje nisam ni znao da postoje. Po tim kriterijumima bih preporučio ove tri:

1. "Konačari" - Nenad Veličković

To je neka vrsta sarajevskog "Dnevnika Ane Frank". Napisana iz vizure tinejdžerke, iz skloništa gde je sve vreme boravila, ona rat doživljva samo kroz priče onih koji kroz to njihovo "konačište" prolaze. Uprkos ratnoj temi, Veličković sa neverovatnom ironijom i humorom govori o tim vremenima ne štedeći ničiju glupost. Za koju, naravno znamo da je neuništiva.

Sličnu temu, smeštenu u isto vreme i zemlju u urnebesno duhovitoj knjizi "Jebo sad hiljadu dinara" obrađuje splitski pisac Boris Dežulović. Apsurd ovog, pa i svakog rata, nije samo u nazivu knjige (kome je, kako kaže, samo reč sad politički korektna) već i u izmešanim sudbinama vojnika sa obe strane fronta.

2. "Beleške s malog ostrva" - Bil Brajson

Da bi se naučila umetnost putovanja, ova knjiga je neophodna alatka. Bil je Amerikanac koji je dugo živeo u Engleskoj. U knjizi opisuje svoje oproštajno putovanje po toj zemlji. Sa mnogo istorijskih zanimljivosti, opaski o mentalitetu i sećanja na Evropu kasnih sedamdesetih kada je prvi put pohodio. Neodoljivo.

3. "Ide skačući po gorama" - Ježi Andžejevski

Grize me savest kada provodim mnogo vremena za kompjuterom ili zevajući u TV. Zato se bolje osećam kad čitam. Posebno uživam u knjigama na putovanjima, u vozovima, na aerodromima. Svuda. U vojsci sam neprekidno čitao, čak i pod snegom u redu za večeru. Oficiri su zbog toga mislili da sam sklon samoubistvu. Eto kako "stručnjaci" tumače kad imaš knjigu u ruci. Ovih dana sam se setio knjige koju sam jako voleo pre tridesetak godina. Napisao je Ježi Andžejevski, nazvao je "Ide skačući po gorama" i to je jedna od stilski najneobičnijih knjiga koju sam u rukama držao. Odavno nemam svoj primerak i sad ga tražim u onim internet antikvarnicama".

_______

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pobuna

Konacari, a? Je l'? Opsada Sarajeva? Mogao je da preporuci i Bernara Levija i knjigu Ljiljan i pepeo. Kakvi smo mi Srbi...

Republika Srpska

Svaki mladi SRBIN treba da procita knjigu Taras Buljba od N.V.Gogolja sto prije i da zivi po njoj koliko god moze, uz to da najvise paznje obrate na likove Tarasa i Ostapa!!!To je knjiga bre!!!

Retro

A hese,kastaneda,kundera itd?

SERIJE