• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čitati do 18. preporučuje Dimitrije Vojnov

Izvor mondo.rs

Dramaturg, scenarista i filmski kritičar Dimitrije Vojnov je za MONDO dao preporuku tri knjige koje bi svaka osoba trebalo da pročita tokom odrastanja.

 Dimitrije Vojnov preporučuje šta treba čitati do punoletstva

Sa Dimitrijem Vojnovim mogli biste satima da pričate o umetnosti, posebno filmskoj. Mi smo ga ipak, ovom prilikom pitali o tome kakve knjige voli i koja mu je omiljena.

"Trudim se da nađem vremena za čitanje, nažalost osim kada je čovek na putu, vreme za čitanje neće naći tebe već samo moraš da ga nađeš i da se izboriš... U principu slabije čitam poeziju, naročito liriku, a više romane i teoriju. Zapravo, i kratke priče pomalo ispaštaju što mi je žao. Teško mi je da odredim koja mi je omiljena knjiga, to ne gledam na taj način, ali u poslednje vreme ljudima najčešće poklanjam romane Dejvida Mičela od stranih i Zorana Ferića od jugoslovenskih pisaca".

Uz njegovog bistrog starmalog Zorana, dečačića iz filma "Tito i ja", odrasle su brojne generacije, a mi smo Vojnova pitali uz koje knjige je on odrastao i šta bi preporučio za čitanje svakoj osobi mlađoj od 18 godina.

 1. Epska poezija

Kao mali sam čitao našu epsku poeziju, i mislim da je to važno da čovek oseti kulturni prostor kome pripada.

2. "Grof Monte Kristo" – Aleksandar Dima

Svakako bi trebalo pročitati nešto od avanturističkih romana, ali onih bolje napisanih, gde se podilazi inteteresovanju čitalaca ali opet ne kompromituje književnost.

3. "Ukrštene reči" – David Albahari

Mladi bi trebalo da se upoznaju sa piscima koji gaje razne stilove, recimo sa nekom zbirkom kao što su "Ukrštene priče" koju je uredio David Albahari, i da onda nastave da istražuju sami. A ako i tu treba moja odluka, onda svakako Selindžerov "Lovac u raži".

_______

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE