• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakvi prevaranti:Folksvagenu kazna 18 milijardi $?

Izvor SRNA

Nemački proizvođač automobila Folksvagen naredio je spoljnu istragu nakon što su američki regulatori utvrdili da softver koji je taj gigant ugradio u dizel automobile, daje lažne podatke o nivou zagađenja izduvnih gasova.

"Lično mi je veoma žao što smo izneverili poverenje naših potrošača i javnosti", rekao je danas izvršni direktor Folksvagena, Martin Vinterkorn.

Za svaki auto 37.500 doalra

Folksvagen bio mogao da se suoči sa novčanom kaznom od 37.500 dolara za svako vozilo koje nije u skladu sa američkim propisima o čistom vazduhu. Ovde je reč o 482.000 automobila sa četiri cilindra, kao i "audi" dizel vozilima, koja su prodata od 2008. godine. Američke vlasti naložile su Folksvagenu da povuče sva vozila sa tržišta u kojima je postavljen ovaj sofisticirani softverski uređaj koji prikriva nivoe zagađenja.

On je dodao da se neće tolerisati kršenje unutrašnjih propisa ili zakona kao i da kompanija u potpunosti sarađuje sa nadležnim institucijama.

Vinterkorn nije rekao ko će da sprovede spoljnu istragu.

Američka agencija za zaštitu okoline (EPA) saopštila je 18. septembra da je softver zavarao regulatore koji mere emisiju toksičnih materija te da se Folksvagen suočava sa novčanom kaznom od 18 milijardi dolara.

Prema tvrdnjama Epe, Folksvagen je instalirao takozvani poremećajni uređaj (defeat device), softver koji znatno smanjuje emisije azotnog oksida, ali samo kada automobili prolaze kroz stroge testove emisije.

"U tim automobilima ugrađen je softver koji isključuje kontrolu emisije kada se vozi uobičajeno, a uključuje ga kada vozilo prolazi testove emisije", rekla je Sintija Đajls iz EPE.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Andrija

Sofisticirani softverski uređaj??? Ajde?!

Goran

Tako svetski mafijaš naplaćuje reket

62

udario prevarant na prevaranta

special image