• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čitati do 18. preporučuje Gradimir Stojković

Izvor mondo.rs

Jedan od najvoljenijih domaćih pisaca za decu i mlade preporučuje za MONDO knjige koje bi svako trebalo da pročita do punoletstva.

 Gradimir Stojković preporuka knjiga za čitanje

Gradimir Stojkovic je autor legendarnog serijala o Hajduku za koji je dobio brojne književne nagrade, izmedu ostalih i Povelju Zmajevih decjih igara za izuzetan doprinos stvaralaštvu za decu, bezgranicnu odanost svetu detinjstva i najplemenitijim ljudskim težnjama. Najcitaniji je prozni pisac za decu i mlade u poslednjih dvadeset godina na prostorima negdašnje Jugoslavije, zajednice SCG i sada Srbije. Sve knjige su doživele više izdanja. Pesme i price su mu prevodene na 11 jezika.

Stojkovic je nedavno u izdanju Lagune objavio novi roman za mlade - "Želim", duhovitu pricu o trinaestogodišnjem Željku kome se javljaju nevidljivi svemirci i koriste ga za svoj eksperiment. Ima pravo na jednu želju dnevno: jednom je nestala škola, drugom prilikom ga svi slušaju. Ali šta kad se u Tanju, osim njega, zaljubi i njegov najbolji drug? Da li je rešenje da svako dobije svoju Tanju? Ili da svi zaborave na nju? Ili... Uh, sve može da bude taaako zamršeno! Eksperiment se bliži kraju i Željko ima pravo na još jednu želju...

  A koje knjige voli da cita pisac?

"Volim da citam dobru knjigu, a imam, cini mi se, prilicno zahtevne kriterijume, bar što se tice savremene književnosti. Citam iskljucivo prevode na srpski jezik. Kao dete citao sam sve, bukvalno sve što mi je dolazilo do ruku. U mladosti sam poceo da citam probirljivije i sistematicnije. Tada sam otkrio i danas mi omiljene pisce Bulgakova, Malapartea, Foknera, Iljfa i Petrova, ali i naše Miljkovica, Antica, Bulatovica, Kapora... Danas citam uglavnom nocu, osim ako nije u pitanju citanje "po zadatku", što ce reci citanje neke nove knjige mojih savremenika. A omiljenih knjiga imam previše. Izdvojio bih, ipak, A.A. Milna "Vini Pu", Markesa "Sto godina samoce", Tomasa Mana"Carobni breg", ali i sve što su napisali Branislav Nušic, Branko Copic i Stevan Sremac", rekao je za MONDO Gradimir Stojkovic.

Kao jednog od najvoljenijih domacih pisaca za decu i mlade  pitali smo Stojkovica koje su tri knjige koje bi on preporucio za citanje do punoletstva i evo koje je on izdvojio.

1. "Karik i Valja" - Jan Lari

Izuzetna naucna fantastika, koja se po svemu razlikuje od nasilnih ili tzv herojskih.

2. "Magarece godine" - Branko Copic

Duhovita, vedra, izuzetnim majstorstvom napisana knjiga o vecitim problemima prelaska iz detinjstva u mladost.

3. "Crna knjiga" - Lev Kasilj

Danas malo poznata pripovest o školovanju u carskoj Rusiji i burnim dogadajima tokom revolucije.

NE PROPUSTITE I OSTALE PREPORUKE KNJIGA.

__________
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava. Pratite MONDO i na Instagramu.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

J

Hajduk, Himalaja i Indijanac - junaci mog detinjstva. :)

Joca

Živio Pecikoza Hajduk!

student

Hvala vam na svakoj knjizi o Hajduku. Sada imam 27 godina a ipak sebe po nekad uhvatim da prelistavam Hajduka i uz neki decacki osecaj se secam svoje izsvesne Vesne, prvih tuca, gimnazije problema koji su se cinili neresivi. Jos jednu o fakultetu da napisete pa da kompletirate serijal :-) Hvala vam ulepsali ste mi detinjstvo!

SERIJE