• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljubavni život Crnjanskog na sceni Madlenianuma

Izvor mondo.rs

Predstava "Miloš, Crnjanski" imaće premijeru 7. novembra i reprizu 8. na Velikoj sceni Madlenianuma.

Dramski tekst "Crnjanski" nastao je kao koautorsko delo dramaturga Slavenke Milovanović i Ivane Vujić, a u saradnji sa Milošem Latinovićem.

Oni su u proteklih godinu i po dana sakupljali građu za svoje novo pozorišno ostvarenje, neumorno obilazeći arhive, iščitavajući dela Crnjanskog, novinske tekstove i istražujući sve pojedinosti vezane za život i stvaralaštvo ovog umetnika.

"Prepliću se njihova sećanja na detinjstvo i dane mladosti, ali i period dok je bio saradanik 'Politike'", rekla je na konferenciji za novinare Ivana Vujić, rediteljka.

Akcenat je stavljen na period izgnanstva Miloša Crnjanskog i njegove žene Vide Ružić, koju u predstavi igra Danica Maksimović, tokom Drugog svetskog rata, ali i posle njega.

"Prvi put neko igra Vidu Ružić, odnosno ja je igram. Moram da priznam da je uloga bila zahtevna. Malo smo znali o Vidi, osim ono što je Crnjaniski sam pisao. Znali smo da mu se obraćala sa Vi. Takav način ophođenja danas ne možete da vidite", rekla je glumica Danica Maksimović.

Glumac koji je predstavio Crnjanskog 1993. godine u filmu Petra Zeca "Raj", kaže da mu je uloga u tom filmu dosta olakšala posao sada.

"Znao sam mu karakater. Sećam ga se dobro, iako sam u tom periodu dok sam snimao film pio. Takođe u trenutku kada su me zvali i ponudili mi ulogu u predstavi, ničim izazvano sam recitovao Lament nad Beogradom u Banjaluci. Ima tu nečega...Nadam se da ću igrati Crnjanoskog u u sedamdestim godinama svog života ", rekao je kroz smeh legendarni glumac.

A onda nas je tokom konferencije, počastio i ovom izvedbom...

Miloš Crnjanski
Izvor: YouTube

"Roman o Londonu", velikim delom autobiografski, baza je iz koje se "plete" komad. U drami o životu velikog književnika na početku ga zatičemo, zajedno sa suprugom Vidom, u Londonu gde tokom i nakon Drugog svetskog rata žive u izbeglištvu. Drama se završava potresnim povratkom u njihovu voljenu zemlju, u Beograd, kroz mnogo otežavajućih okolnosti.

Glavne uloge igraju Tihomir Stanić i Danica Maksimović, a mladog Miloša i Vidu, u scenama sećanja glavnih likova, studenti glume Joakim Tasić i Milena Radulović.

U ansamblu su i Nebojša Kundačina, u više uloga, zatim mlada Jelena Graovac i drugi glumci, kao i plesači.

Scenograf je Kosta Bunuševac, kostimograf i autor videa Svetlana Volić, koreograf Isidora Stanišić, muzički saradnik Gorjana Stoiljković.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE