Iako se Amerikanci ponose pitom od jabuka, do te mere da postoji i izraz "američko kao pita od jabuka", zapravo su je "uvezli" iz Holandije. U toj evropskoj zemlji, recept za ovaj desert nalazi se još u srednjovekovnom kuvaru napisanom 1514, koji je skoro identičan modernom receptu. Pita se "pojavljuje" i na slici iz Zlatnog doba holandske umetnosti, naslikanoj 1626. godine.

Holanđani ovaj desert prave u dve varijante - appelkruimeltaart i appeltaart. Razlika je u teksturi, u prvoj varijanti, pita je pokrivena ukusnim mrvicama, a u drugoj ukrašena trakama testa kroz koji vire sočne pečene jabuke.

Ono što je sjajno je što vam za ovu pitu ne treba nikakav "misteriozan" sastojak, već sve možete nabaviti u našim prodavnicama po normalnim cenama.

Tradicionalna holandska pita od jabuka sastoji se od testa i kiselije sorte jabuka, i začinjena je limunovim sokom, cimetom i, po želji, suvim grođžem. U "Dudoku" je serviraju sa ili bez kugle sladoleda od cimeta, koja se topi na toplom komadu pite.

Potrebni sastojci za testo:

300 grama brašna

Prašak za pecivo

180 grama putera ili margarina

150 grama smeđeg šećera

Paketić vanilin šećera (osam grama)

Prstohvat soli

Fil:

1 kilogram jabuka

100 grama suvog grožđa

40 grama šećera

3 kašičice cimeta

2,5 kašičica limunovog soka (može i više po želji)

Jaje

3 kašike griza

Način pripreme:

Prosejte brašno, smeđi šećer, vanilin šećer i so u posudu za mešenje. Isecite margarin ili puter na kockice i dodajte mešavini. Umutite jaje i dodajte oko tri četvrtine u smesu, ostatak sačuvajte za premazivanje pite. Pažljivo umešajte sastojke, i počnite da mesite testo sve dok se ne formira kugla. Stavite testo u frižider na otprilike sat vremena, dok se pozabavite filom.

Oljuštite jabuke i isecite ih na kockice. Ne morate previše da pazite na veličinu, pošto će kockice različite veličine doprineti da fil ima zanimljiviju strukturu. U velikoj činiji pomešajte jabuke, suvo grožđe, šećer, cimet, sok limuna i pola količine griza. Dobro pomešajte i ostavite da odstoji. Fil možete napraviti i dan ranije, tako će se ukusi još bolje pomešati.

Ova količina predviđena je za neprijanjajući kalup za torte prečnika 22 centimetra. Podmažite kalup (sa dnom koje se odvaja) puterom, i odvojite četvrtinu ohlađenog testa. Preostalo testo razvucite po dnu i stranicama kalupa, i pospite dno preostalim grizom. Pokušajte da dobro ocedite fil, i sipajte ga u kalup.

Na radnoj površini koju ste posuli brašnom, razvucite preostalu količinu testa na debljinu od pola centimetra. Isecite na trake, i složite ih preko fila tako da dobijete ukrštenu "šaru". Premažite testo preostalim jajetom.

Pecite pitu u sredini rerne na 175 stepeni, oko sat i 15 minuta. Obavezno pustite da se ohladi pre nego što je izvadite iz kalupa. Ako želite pitu da servirate toplu, malo je zagrejte u rerni kada je već na vatrostalnom tanjiru za posluživanje, a možete je servirati i hladnu.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.