• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić opoziciji: Vreme devedestih je prošlo

Izvor mondo.rs Izvor MONDO/Agencije

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u Skupštini Srbije da jednokratna pomoć od 7.000 dinara i povećanje plata od četiri odsto za prosvetne radnike, nije malo, a opozicionim poslanicima je poručio da je prošlo vreme devedesetih.

Vučić je došao danas u Skupštinu Srbije, gde je u toku debata o predloženim dopunama zakona o budžetu za 2015. godinu, kojima se predviđa jednokratna pomoć za prosvetare od 7.000 dinara.

Prvobitno je bilo predloženo da pomoć bude u iznosu od 6.000 a danas je šef poslanika SNS Zoran Babić, posle najave premijera da će ona biti za hiljadu dinara veća, podneo amandman kojim je to i predviđeno.

Vučić je poslanicima rekao da ekonomija Srbije raste i da se privreda oporavlja zbog čega bi svi trebalo da budu zadovoljni. “Dok su drugi bili kod njih je sve išlo u minus”, kazao je premijer.

Kažete (povećanje plata od) četiri odsto je malo, nedovoljno...  I pomoć od sedam hiljada nije mala. To se isplaćuje iz onog što je zarađeno i ja mislim da je to mnogo”, rekao je Vučić i dodao da misli da su prosvetni radnici radosni zbog toga.

Kako je rekao, i ako plate 10 odsto povećamo "neće lako moći da žive, jer ste ih vi razorili".

Vučić je poslanicima opozicije poručio da je prošlo vreme devedestih, kao i da se danas ne može o ekonomiji i finansijama polemisati floskulama o izdajnicima i onim drugim, već isključivo podacima o prihodima i rashodima.

Raspao bi se detektor laži...

Vučić je rekao da se neki samo bave izmišljenim aferama i ocenio da bi se "raspao detektor laži" kada bi došli da daju iskaz i izjave. On je rekao da pojedinima ne odgovara ništa što se uradi dobro kao i što neko pošteno radi svoj posao. Kako je rekao "raspao bi se detektor laži" kada bi neki dali iskaz ali i dodao da ti isti pričaju i o tome kako to nije dokazno sredstvo. Kad je već tako, što ne odu na detektor i prevare ga, poručio je premijer, dodajući da je takvima samo važno da nešto kažu protiv svoje zemlje i to ne zato što je mrze nego zato što mrze sve druge koji su uspešniji od njih.

Premijer je tako odgovorio na opaske poslanika opozicije da ih je nazvao izdajnicima.  "Svašta sam očekivao, ali da će neko histerično da reaguje u trentuku kada povećavamo plate i penzije, a sa MMF dogovorili smo da ćemo da ih zamrzavamo, nisam", dodao je on.

"Samo za prosvetu će biti izdvojeno 30 miliona dinara više u odnosu na prethodne godine", kazao je premijer.

On je naveo da će plate biti povećane za oko 141.800 zaposlenih u prosveti i da je ukupan iznos odvojen za to viši od tri milijarde dinara.

"Srbija je bila pred bankrotstvom, od nje su svi bežali, i mislili da je poslednja rupa na svirali, a danas ta ista Srbija nalazi se na 59, mestu u svetu na Duing biznis listi. Naša ekonomija sada raste, a privreda nam je bila u kolapsu. Sada nema nijednog negativnog trenda", istakao je Vučić.

On je naglasio da prethodne vlasti za sve ove godine ništa nisu napravile.

Premijer je rekao da se penzije u Srbiji isplaćuju redovno, bez dana zašnjenja.

"Kao švajcarski sat, svakog meseca u istom danu... povećavamo onoliko koliko nam ekonomija raste", kazao je Vučić i istakao da će se boriti  do poslednje kapi znoja za Srbiju. On je na primedbe da je penzija povećana za 1,2 odsto, odnosno 290 dinara, kazao da je za toliko penzija povećana onim penzionerima koji ništa nisu izgubili.

Samo za penzionere koji primaju do 20.000 dinara, za njih 777.917, 1,25 odsto na godišnjem nivou je 1,495 milijardi dinara, objasnio je Vučić.

"Prvi put u stočarskoj proizvodnji nemamo pad. Ja mislim da to ipak nešto govori i da to ljudi razumeju. Prvi put imamo pad nezaposlenosti što je potvrdio MMF, a ne Aleksandar Vučić”, rekao je premijer i dodao da ne zna i ne razume zašto neko samo vidi loše vesti.

Vučić se osvrnuo i na proces legalizacija objekata u Srbiji i naveo da će oni koji imaju kuće od 100 kvadrata platiti 5.000 dinara, a do 200 kvadrata moći da ih legalizuje za 100 evra, dok će "bogati" koji imaju kuće od 300 kvadrata platiti za legalizaciju maksimalno 400 evra.

"Mislim da tako nešto nikad nije ponuđeno ljudima", istakao je premijer.

U Skupštini Srbije u toku je načelni pretres o tom zakonskom predlogu a ispred Vlade Srbije u raspravi učestvuje ministar finasija Duišna Vujović.

Jednokratnu pomoć bi trebalo da dobije nešto više od 135.000 zaposlenih u sektoru obrazovanja i učeničkog standarda za šta će iz budžeta biti izdvojeno i 1,6 milijardi dinara.

Komentari 28

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SRB

RODOLJUBI, ČUVAJTE SE- OD NATO-SRBA!

SP

A tu su botovi SPS-a i DS-a. Hajmo crveni i žuti !!!

Kol

Ha ha vreme je proslo ali za nas kao da je stalo sve isto samo nema rata da kucnem u drvo!

special image