• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz dijaspore rođacima postojano dolaze milijarde

Izvor MONDO/Tanjug

Srpska dijaspora poslala je od januara do septembra ove godine više od dve milijarde evra svojim rođacima u Srbiji. Po svemu sudeći, ove godine stiže više para nego prošle, ali ne koliko i rekordne 2009 godine.


Najviše novca mahom stiže iz Nemačke, Švajcarske, Francuske, Austrije, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

Prema podacima centralne banke, za devet meseci ove godine, u Srbiju se po osnovu doznaka slilo 2,12 milijarde evra. Poređenja radi, od toliko novca moguće je izgraditi 10 mostova poput mosta Zemun-Borča.

Ako se uporede podaci za ovu godinu i iz prošle, vrlo je verovatno da će se ispostaviti da je dijaspora ove godine bila izdašnija, i to nekih osam do deset odsto. Međutim, daleko je to od rekordne 2009. godine kada je stiglo 3,4 milijarde evra.

Sudeći prema podacima NBS, za prvih šest meseci 2015, najviše novca po osnovu doznaka stiglo je iz Nemačke 325,48 miliona evra, zatim iz Švajcarske 206,66 miliona, dok je iz "trećeplasirane" Francuske stiglo 160,71 miliona evra.

Četvrta na listi zemalja iz koje je u prvih šest meseci po osnovu doznaka stiglo najviše novca je Austrija sa 127,26 miliona, a peta je Hrvatska sa 105,25 miliona.

U celoj prošloj godini, dijaspora je u Srbiju poslala 2,6 milijardi evra.

Podaci NBS pokazali su da je u 2014. naviše doznaka stiglo iz Nemačke 629,21 miliona evra, pa iz Švajcarske 380,28 miliona, dok je na trećem mestu Austrija sa doznakama od 234,41 miliona evra.

Na četvrtom mestu u 2014. po prilivu po osnovu doznaka našla se Francuska sa 224,96 miliona evra, a na petom Hrvatska sa 201,21 miliona evra.

Tagovi

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miki

Gospodinu aliju staces u srbiji ako ti je tako lose idi siroko ti polje idi na kosovo tamo ce ti bice bolje a stose tice dijaspore i slanja novca u srbiju zar bi trebalo ljudima koji mogu da pomazu porodici u srbiji i posalju im onoliko koliko mogu uvek je neko nekom pomagao

Lalo

Mozda ovi koji zive i rade na zapadu... Ali oni koji su otisli u zemlje srednje Evrope, na Maltu i slicno imaju za hranu i troskove... Da salju rodjacima to je naucna fantastika, cesto "Srbijanci" pomazu gastarbajtere :)

iz sljivika

Nije mi jasna tolika zainteresovanost kako medija tako i vlasti za tudji novac. Premijer verovatno uveliko smislja kako i taj priliv da oporezuje. Jbg, drzava na zalost zivi od poreza, dazbina i zuluma a ne od privrede, proizvodnje i izvoza.

special image