• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lasta ide na Buvljak, nova stanica do 2018.

Izvor mondo.rs

Selidba Beogradske autobuske stanice (BAS) i autobuske stanice Lasta iz Savamale u novobeogradski Blok 42 biće završena u naredne dve godine, obećava gradski arhitekta Beograda Milutin Folić.

  Premeštanje međugradskog saobraćaja na Novi Beograd, u Blok 42, pre kraja 2017. Izvor: Petar Stojanović - MONDO
Izvor: Petar Stojanović - MONDO

Deo međugradskog i međunarodnog saobraćaja sa Novog Beograda će krenuti i ranije, jer Lasta mora da se iseli ranije zbog potreba izgradnje Beograda na vodi. Zbog toga će privremeno biti u blizini sadašnje lokacije ali na drugoj obali Save – na platou Parking servisa kod Buvljaka (tj, Otvorenog tržnog centra)

Tamo će imati minimum neophodne infrastrukture kako bi funkcionisala, a kasnije će biti premeštena na objedinjenu lokaciju glavne autobuske i železničke stanice koja počinje da se gradi sledeće godine, kaže Folić za "Večernje novosti".

Ta lokacija u Bloku 42 je planirala Generalnim urbanističkim planom Beograda još pre nekoliko decenija i konačno će se "privesti nameni".

"Konačno smo u mogućnosti da izmestimo međugradski autobuski saobraćaj iz centra prestonice i značajno umanjimo gužve i zagađenje", objašnjava Folić.

Prošle godine je završen arhitektonski konkurs i kao rešenje je usvojen projekat profesora Milana i Vlade Lojanice, tako da će Beograd dobiti objedinjenu saobraćajnu stanicu koja će biti dobro povezana sa gradskim saobraćajem, uključujući i tramvajske linije preko Mosta na Adi.

Koliko će nova stanica koštati Beograđane još nema ni procene, jer nije izgrađena kompletna tehnička dokumentacija.

Postoji mogučnost da se stanica radi u javno-privatnom partnerstvu a interesovanje je iskazalo nekoliko investitora zbog toga što postoji mogućnost izgradnje pratećih komercijalnih objekata, pišu "Novosti".

U LASTI SPREMNI, ALI...

U Lasti tvrde da su spremni za preseljenja ali kažu da "još niša nije utanačeno". Ukoliko Grad odluči, selidba se može izvesti i do kraja godine, samo da se reši pitanje finansiranja premeštaja.

"Nema tu ni nekog velikog posla, ni ti su potrebne velike pare. Biće napravljeni peroni za međugradske linije a za prigradske okretnice", kažu u Lasti.

Lasta je "izostala" sa nedavnog tendera za gradske linije u Beogradu, trenutno vozi na 74 od postojećih 134, jer se opredelila za naredni tender za nove prigradske (npr. Progar, Boljevci... se vraćaju u prigradsku zonu), koje joj više odgovaraju zbog strukture vozila.

Komentari 25

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dds

Znaci vrh, radis negde na "starom" beogradu, a onda ides na nbg da bi seo u bus i otisao u mladenovac/lazervac itd. I to po najvecoj guzvi u 5pm. ZNaci vreme do kuce 2.5h min. Bravo genijalci.

Kokolo

Jedna obicna stanica,pa cak do 2018. BRUKA

62

kako ti pričaš to a ne siniša i AV, naravno i zorana

special image